Router

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En kraftigare router för större nätverk.
Symbol för router

Router är en nätverksenhet som kopplar samman flera lokala datornätverk och dirigerar datatrafiken mellan dessa. I paketförmedlande nätverk bestämmer routern nästa nätverksadress som ett datapaket skall till, denna process kallas dirigering. I stora nätverk, till exempel internet, går ett paket oftast genom många routrar innan det når sitt slutmål. En router är principiellt inte bunden till att bara hantera nätverksprotokollet IP även om just det protokollet idag står för merparten av alla datatrafik. Routern använder interna tabeller av adresser för att styra trafiken. Dessa kan bestå av statisk information som är manuellt inlagd, eller skapas dynamiskt genom en automatiserad process för att upprätthålla dirigeringsinformationen och samverka med andra routrar med hjälp av routingprotokoll. Routern använder routingtabellen för att vid varje givet tillfälle beräkna bästa vägen för paketet som ska förmedlas vidare.

När en router utifrån sin egen routingtabell inte kan avgöra till vilket nätverk ett paket ska skickas så sänds det till en förkonfigurerad adress som kallas default gateway. Vanligast är att default gateway-adressen pekar mot det aktuella nätverkets anslutningspunkt till internet. Funktionen är avgörande för att datatrafik ska kunna nå fram till olika adresser runt om i världen, utan att varje enskild router behöver ha en intern routingtabell som innehåller alla adresser på hela internet. Ute på internet skickas varje paket vidare uppåt i en hierarkisk struktur av routrar tills det når en router som vet åt vilket håll mottagarens nätverk finns.

Begreppet default gateway skall inte förväxlas med gateway, som är en enhet som sammanbinder nätverk av olika typ, och alltså kan konvertera trafik från ett protokoll till ett annat.

En router arbetar i skikt 3, nätverksskiktet, av OSI-modellen.

Etymologi och uttal[redigera | redigera wikitext]

Det svenska uttalet är /roter/ ['ruːtər],[1] i likhet med det brittiska och vanligaste amerikanska uttalet ['ruːtə(r)]. En amerikansk variant är ['rautər].[2]

Ordet kommer av route ”leda”, av route ”rutt”, ”väg”, av fornfranska, ytterst av latin rupta (via) ”bruten (väg)”, av rumpere ”bryta sönder”.

Olika fabrikat för hemmabruk[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordlista (SAOL). sid. 771. http://www.svenskaakademien.se/svenska_spraket/svenska_akademiens_ordlista/saol_pa_natet/ordlista 
  2. ^ ”router (Se 2:a def. BrE längre ner.)”. Dictionary.com. http://dictionary.reference.com/browse/router. Läst 14 september 2014. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]