Hoppa till innehållet

Paleothyris

Från Wikipedia
Paleothyris
Illustration av Paleothyris.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassAnapsider
Anapsida
OrdningCaptorhinida
FamiljProtorothyrididae
SläktePaleothyris
Vetenskapligt namn
§ Paleothyris
AuktorCarroll, 1969
Typart
  • P. acadiana
Hitta fler artiklar om djur med

Paleothyris är ett utdött släkte med småvuxna kräldjur som man hittat fossil av i Nova Scotia, Kanada[1]. Den dateras till Karbonperioden (Pennsylvanian - skedet), och tros ha levt för omkring 310 milj. år sedan[2].

Om Paleothyris[redigera | redigera wikitext]

Paleothyris är en av flera tidiga reptiler som hittats i lager från senare delen av Karbon[3]. Den mätte cirka 25 - 30 centimeter från nos till svansspets[4], och var förmodligen ganska lik moderna ödlor både i fråga om utseende och beteende. Paleothyris skiljer sig från ödlor genom att dess kranium saknade hålrummen[5] (fenestrae) som är karaktäristiska för andra kräldjur och amnioter, och som visar att Paleothyris var en anapsid, liksom sköldpaddor. Paleothyris föda tros ha utgjorts av insekter[6]. Eftersom den betraktas som en något primitiv reptil, citeras den ibland som ett exempel på en felande länk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Engelska Wikipedia.
  2. ^ Darwinisdead.com
  3. ^ [Andra tidiga reptiler inkluderar Petrolacosaurus, Araeoscelis, Spinoaequalis, Hylonomus ( en nära släkting till Paleothyris ), och Archaeothyris ( som dock var en synapsid, och inte ett kräldjur i egentlig mening ).]
  4. ^ ”Planetdinosaur.com”. Arkiverad från originalet den 14 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160314200410/http://planetdinosaur.com/site/index.php?option=com_content&view=article&id=286:paleothyris&catid=26:land-reptiles&Itemid=36. Läst 31 oktober 2009. 
  5. ^ Paleopedia.free.[död länk]
  6. ^ [Se referens 4.]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]