Palpatine

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kejsar Palpatine
Star Wars-rollfigur
Skådespelare Elaine Baker, Clive Revill (röst), Ian McDiarmid
Anknytning
Lojalitet Sithordern, Galaktiska Imperiet
Position Kejsare över det Galaktiska Imperiet
Senator från Naboo
Överkansler för den Galaktiska Republiken
Sithmästare
Information
Art Människa
Kön Man
Hemvärld Naboo

Palpatine eller Darth Sidious, sedermera Kejsare Palpatine , är den främste antagonisten i George Lucas Star Wars-värld.

Palpatine är en sithmästare och gör politisk karriär som senator och blir i den första Star Wars-filmen vald till överkansler, och senare utnämner han sig till kejsare över det nybildade Rymdimperiet. I sin strävan efter absolut makt omvänder han jediriddaren Anakin Skywalker till den mörka sidan av Kraften och gör honom till sin lärjunge. Palpatine ger Anakin namnet Darth Vader. Palpatine medverkar i alla Star Wars-filmerna med undantag av Stjärnornas krig där han endast omnämns som "kejsaren". I Rymdimperiet slår tillbaka uppträder han endast i form av ett hologram.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Star Wars: Episod I - Det mörka hotet[redigera | redigera wikitext]

I Det mörka hotet är Palpatine en uppskattad och ambitiös senator i den galaktiska republiken som föregick det onda Rymdimperiet. Detta är början på en tid som kommer att präglas av ständiga krig i galaxen där Palpatine så småningom tillskansar sig mer och mer makt i republiken.

I filmen uppträder för första gången en Sith offentligt, Darth Maul, efter att de har varit gömda i tusen år. Sitherna, som är svurna fiender till jediriddarna, troddes vara utrotade sedan länge. Darth Maul dödas av Obi-Wan Kenobi men Sithorden har sedan Darth Banes tid alltid bestått av två personer, en mästare och en lärling.

Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller[redigera | redigera wikitext]

Tiden kring Klonerna anfaller har Sidious genom sin nye lärling, den avhoppade jedimästaren Greve Dooku (Darth Tyranus), skapat en motståndsgrupp under namnet konfederationen av självständiga system, som har brutit sig loss från den galaktiska republiken med anledningen att man tycker att den har blivit korrumperad. Palpatine blir överkansler i den galaktiska republiken samtidigt som jediorden försöker lista ut vad denna konfederationen planerar efter ett mordförsök på senator Padmé Amidala.

I samband med Obi-Wan Kenobis utredning av mordförsöket på Padmé upptäcker han en klonarmé och efter en våldsam jakt på prisjägaren Jango Fett, hamnar han på planeten Geonosis vilket är Greve Dookus hemliga tillhåll. Där får han reda på en hemlig plan om att starta ett krig och utöva utpressning mot republiken. Kenobi blir tillfångatagen och blir tillsammans med Anakin Skywalker och Padmé Amidala, som kom efter för att rädda honom, dömda till döden. Samtidigt lyckas Palpatine, till följd av hotet från konfederationen, få stöd i senaten att skapa en armé åt republiken som skall kunna möta det växande hotet från Dookus organisation.

Tack vare denna makt och befogenheter han fått kan han sända styrkor till Geonosis, vilket blir startpunkten för klonkriget. Trots att anfallet drev separatisterna på flykt från planeten lyckades man inte tillfångata Dooku, som lyckades besegra Anakin och Obi-Wan i en duell. Senare togs han emot av Palpatine, i rollen som Darth Sidious, med nyheten att kriget har börjat, vilket han tyckte var utmärkt och helt i linje med hans planer.

Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd[redigera | redigera wikitext]

I Mörkrets hämnd, tre år efter krigets utbrott, har Palpatine skaffat sig ännu mer makt och befogenheter som växer ju längre konflikten får fortgå. Trots att det har gått tretton år sedan Darth Maul besegrades, har ingen, inte ens Jedimästaren Yoda anat att det är Palpatine som är sithernas mästare. När de väl får reda på det är det redan för sent.

Vid det laget har Palpatine lyckats omvända Anakin Skywalker från den ljusa sidan av Kraften till den mörka sidan varpå denne, som den nydubbade Darth Vader, hjälper Palpatine att döda alla jediriddare, med undantag av bland andra Obi-Wan Kenobi och Yoda. Efter detta utropar han sig till kejsare. Palpatine styr galaxen med järnhand och har god hjälp av sin högra hand Darth Vader.

Palpatine vet emellertid inte att Vader är far till ett tvillingpar, som föddes i detta kaos, nämligen Luke Skywalker och Leia Organa. Vid filmens slut utgör dock dessa ingen fara mot honom, eftersom det skulle ta minst tjugo år innan de skulle bli ett hot.

Star Wars: Episod IV - Nytt hopp[redigera | redigera wikitext]

Efter år av fast styre av galaxen genom Rymdimperiet får man veta av Grand Moff Tarkin i Stjärnornas krig att kejsaren en gång för alla har upplöst senaten och skaffat sig total kontroll över galaxen. Därmed är de sista spåren av republiken bortsopade.

Titeln på filmen refererar till att Obi-Wan tar sig an att träna Luke Skywalker, Anakins (Darth Vader) son.

Star Wars: Episod V - Rymdimperiet slår tillbaka[redigera | redigera wikitext]

Tiden runt händelserna i Rymdimperiet slår tillbaka, nämligen tiden efter att rebellalliansen lyckats spränga den första dödsstjärnan får han reda på att Vader har åtminstone ett barn, Luke Skywalker. Först då inser Palpatine att det största hotet mot honom är Darth Vaders son, och Vader själv inser samtidigt att han faktiskt är förälder. Han har tidigare trott att hans och Padmé Amidalas barn dog samtidigt som Padmé själv dog.

Darth Sidious (Palpatine) vill helst att Vader dödar Luke men denne vill hellre omvända sonen till den mörka sidan. Kejsaren håller med om att Luke skulle vara en stor tillgång för honom i kampen mot rebellerna och ger "grönt ljus" åt sin främste hantlangare att försöka omvända Luke.

I samband med detta får Luke reda på vem som är hans riktiga far och möter honom för första gången på planeten Bespin. Vader besegrar Luke i en duell men lyckas inte omvända honom till den mörka sidan.

Star Wars: Episod VI - Jedins återkomst[redigera | redigera wikitext]

I Jedins återkomst lägger Darth Sidious och Darth Vader upp en strategi för hur Luke ska omvändas. Kejsaren räknar kallt med att Lukes känslor för pappan är så starka att han till slut kommer att följa i hans fotspår samtidigt som man ska lova Luke att hans vänner ska skonas.

På den andra dödsstjärnan möts Vader och Luke inför Palpatine själv. Kejsaren är emellertid beredd att offra Vader för att få Luke som sin nye lärling och hantlangare. Hans plan är att provocera fram ett sådant raseri i Luke att han dödar fadern varpå Luke ska svära honom evig trohet. Det lyckas dock inte (även om det är nära) och när kejsaren inser att han inte kan omvända honom, försöker han döda Luke med sithblixtar. Luke plågas svårt av kejsarens tortyr och bönar om sin fars hjälp. Till slut står inte Darth Vader (Anakin Skywalker) ut med att se sin son torteras till döds, och dödar Palpatine genom att slänga ner honom i ett reaktorschakt för att rädda sin son.