Darth Vader

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Anakin Skywalker)
Hoppa till: navigering, sök
Darth Vader, Anakin Skywalker
Star Wars-rollfigur
Darth Vader - cosplay (white).jpg
Första framträdande III: Mörkrets hämnd (som Darth Vader) I: Det mörka hotet (som Anakin Skywalker)
Senaste framträdande Rogue One: A Star Wars Story
Skådespelare Jake Lloyd (Episod I) Hayden Christensen (Episod II, III) Episod IV-VI: David Prowse Fäktrörelserna: Bob Anderson, Sebastian Shaw (VI, spöke och ansikte)
Röst James Earl Jones
Brock Peters (radio)
Anknytning
Lojalitet Jediorden, Galaktiska republiken, Galaktiska imperiet (Anakin Skywalker)
Sithorden, Rymdimperiet (Darth Vader)
Position Slav, kapselförare, Jedipadawan, Jediriddare och medlem i Jedirådet (Anakin Skywalker), Sithlord (Darth Vader), Jediriddare igen (Anakin Skywalker)
Information
Födelsenamn Anakin Skywalker
Art Människa (med många cybernetiska implantat)
Kön Man
Längd 185 cm (202 cm med rustning)
Hemvärld Coruscant, född som Anakin Skywalker på Tatooine
Maka Padmé Amidala
Familj Shmi Skywalker (mor), Cliegg Lars (bonuspappa), Owen Lars (bonusbror) Luke Skywalker (son), Leia Organa (dotter), Ben Skywalker (Kylo Ren) (barnbarn)

Darth Vader är en rollfigur i Star Wars-filmerna. Han heter från början Anakin Skywalker[1] och är en lovande jedi, men får namnet Darth Vader av kejsare Palpetine/Darth Sidious när han går över till den onde kejsaren Darth Sidious sida och själv blir en ond sithlord. Darth Vader är fader till Luke Skywalker och Leia Organa. Han blir även morfar till Kylo Ren som förekommer i den sjunde filmen.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

I Star Wars: Episod I - Det mörka hotet spelas Anakin Skywalker av den då 9-åriga Jake Lloyd vars stand-in är den dvärgväxte Raymond Griffiths. Den unge Anakin Skywalker, i Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller och Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd, spelas av Hayden Christensen vars stunts utförs av Ben Cooke, Joss Gower och Daniel Stevens. Haydens stand-ins därimot, är Gordon Tyler och Christian Simpson. Som spöke och avmaskerad spelas han av Sebastian Shaw. Under sin tid som Darth Vader i Stjärnornas krig, Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst spelas han av David Prowse, hans fäktrörelser görs dock av Bob Anderson, medan rösten görs av James Earl Jones. David Prowses stand-in är Stephen Calcutt, som även är stand-in för Chewbacca och Bib Fortuna. Ljudet av Darth Vaders andning skapades av Ben Burtt. I en Special Edition-scene spelas Vader av C. Andrew Nelsonoch skådespelaren i Darth Vader-rustningen i Episod III är Gene Bryant

Uppträdanden[redigera | redigera wikitext]

När Anakin Skywalker presenteras i filmserien är han en liten oskyldig pojke på 9 år som tillsammans med sin mamma Shmi Skywalker lever på planeten Tatooine. Han blir lärling till jediriddaren Obi-Wan Kenobi, men kämpar med sin fåfänga och sitt högmod. Till slut går han över till den mörka sidan. Som sithlord kallas han Darth Vader. Innan han dör blir han dock omvänd av sin son Luke Skywalker. Enligt George Lucas, som skapat Star Wars-filmerna så handlar denna rymdsaga om just Anakin Skywalkers liv.

Nya trilogin[redigera | redigera wikitext]

Darth Vader, ursprungligen Anakin Skywalker, var en ung jediriddare, lärjunge till Obi-Wan Kenobi och far till tvillingarna Luke Skywalker och prinsessan Leia Organa. Han lockades över till den mörka sidan av den ondskefulle kejsaren Darth Sidious/Palpatine.

Enligt en uråldrig profetia skulle det en dag komma en jediriddare med så stora krafter att han en gång för alla skulle utplåna sithorden (jediriddarnas svurna fiender), ge fred i galaxen och balans i Kraften.

I Star Wars: Episod I - Det mörka hotet kom Jediriddaren Qui-Gon Jinn och dennes lärling Obi-Wan Kenobi i kontakt med den då nioårige Anakin och hans mamma Shmi Skywalker, som båda var slavar hos Watto på planeten Tatooine. Qui-Gon upptäckte att Anakin hade en extremt hög potential att lära sig använda Kraften och blev därmed övertygad om att Anakin var den utvalde som skulle uppfylla profetian. Han fick Anakin frisläppt men efter att Sithlorden Darth Maul dödat Qui Gon blev det istället Obi-Wan som nybliven Jedi fick uppdraget att utbilda pojken. Jedimästaren Yoda var emellertid inte alls säker på att Anakin var "den utvalde" men lät sig övertygas av Qui-Gon och efter att denne avlidit fick Obi-Wan tillåtelse av Yoda.

I Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller gavs viss bekräftelse på att Yodas farhågor var berättigade. När mamman Shmi Skywalker avlider i fångenskap hos sandfolket (även kallade Tusken Raiders) väljer Anakin att lyssna på sin ilska och hämnas på sandfolket, även de som var oskyldiga. Anakin som då var 20 år gammal hade blivit djupt förälskad i Padmé Amidala och de gifte sig - något som egentligen var förbjudet för Jediriddare.

Mörkrets hämnd[redigera | redigera wikitext]

Redan vid 23 års ålder var Anakin Skywalker fullvärdig jediriddare och trots åldern den kanske skickligaste av dem. Men han var otålig, känslig för kritik och kände sig motarbetad av Jedirådet. Han var också besatt av att skydda sin fru Padmé till vilket pris som helst. Han svor på att samma sak som drabbat hans mamma aldrig skulle drabba Padmé. Det var också den viktigaste orsaken till att Palpatine (som fortfarande inte blivit diktator och kejsare) lyckades omvända Anakin. Han lovade den unge och otålige jedin att om han gick över till Kraftens mörka sida skulle han få lära sig den sällsynta Kraften att återuppliva människor och därmed kunna rädda Padmé, vad som än hände. Han lyckades också övertyga Anakin att jediriddarna planerade en kupp för att själva gripa makten.

Palpatine visade sig också vara ledaren för sithorden som jediriddarna sökt efter och han gav sin nye lärjunge ett nytt namn, Darth Vader. Som nybliven Sithlord blev hans första stora insats att hjälpa Palpatine (som kejsare Darth Sidious) att döda alla Jediriddare, bara ett fåtal (bland dem Yoda och Obi-Wan) överlevde och gömde sig överallt i galaxen. Anakins förvandling från godhjärtad jedi till ondskans främste hantlangare var därmed fullbordad.

Som kejsar Palpatines främste underhuggare och hantlangare blev Darth Vader den mest fruktade mannen i galaxen. När Obi-Wan Kenobi (se Mörkrets hämnd) försökte få Darth Vader att bli Anakin Skywalker igen och återvända till den goda sidan följde en duell där Darth Vader miste benen och vänster arm. Obi-Wan lämnade honom kvar för att dö, kejsaren räddade honom kort efter att Obi-Wan lämnat Mustafar men Vader tvingades sedan att bära en svart pansarliknande dräkt med en inbyggd respirator samt en heltäckande mask för att överleva.

Originaltrilogin[redigera | redigera wikitext]

I originaltrilogin är Darth Vader huvudantagonisten: en mörk, hänsynslös figur som är ute efter att tortera, eller döda filmernas hjältar för att förhindra dem att störta Imperiet. Från och med Rymdimperiet slår tillbaka, är Vaders ledmotiv kompositören John Williams The Imperial March, vilken understyrker hans mäktiga influens och styrka.

Stjärnornas krig[redigera | redigera wikitext]

Darth Vader visste dock inte att han var far till två nyfödda tvillingbarn, nämligen Luke Skywalker och Leia Organa, något som så småningom kommer att få stor betydelse. I inledningen av Stjärnornas krig tas Leia Organa som fånge på Vaders rymdskepp men han vet inte att hon är hans dotter. Trots svåra förhör vägrar Leia avslöja var rebellerna har sin huvudbas och som straff ger Darth Vader och Grand Moff Tarkin (Dödsstjärnans högste befälhavare) order om att Leias hemplanet Alderaan ska förintas. Senare i filmen dödar Darth Vader Obi-Wan Kenobi i en strid men undkommer själv med nöd och näppe döden när Dödsstjärnan sprängs av Luke Skywalker.

Rymdimperiet slår tillbaka[redigera | redigera wikitext]

Luke Skywalker är efter detta Imperiets främste fiende och Vader får i uppdrag av kejsaren att döda Luke om han inte går med på att gå över till den onda sidan. Men han vet nu att Luke är hans son och jakten får en mer "personlig" prägel. Luke och Darth Vader möts i en duell på Bespin i Rymdimperiet slår tillbaka och fadern hugger då av sonens högra hand, men trots att han har chansen att döda den försvarslöse Luke gör han det inte. Istället erbjuder han sonen att följa honom och tillsammans med honom mörda kejsaren. Samtidigt får Luke veta den hemska sanningen - han, Darth Vader är Lukes far. Sonen flyr dock och Vader får återvända från Bespin tomhänt.

Jedins återkomst[redigera | redigera wikitext]

Varken Vader eller kejsaren har emellertid gett upp hoppet om att lyckas få Luke att ansluta sig till dem. I Jedins återkomst lägger de upp planerna för hur det ska gå till. Vader ska söka upp Luke (i praktiken det omvända) och ta honom till kejsaren. Sen ska de tillsammans omvända honom med bland annat löften om att Leia, Han Solo och Lukes andra vänner ska skonas. Kejsare Palpatine räknar kallt med att Lukes känslor för pappan är så starka att han till slut kommer att följa fadern. Kejsare Palpatine har emellertid lagt märke till att Darth Vaders kontakt med sonen påverkat honom på ett sätt som han inte gillar.

Det faktum att Vader inte dödade Luke på Bespin gör samtidigt sonen övertygad om att det går att få fadern att återgå till den goda sidan igen. Vid Slaget om Endor möts de igen, nu inför kejsaren själv (som Palpatine förutspått) på den nya Dödsstjärnan. Luke gör vad han kan för att få fadern att byta sida, samtidigt som kejsaren gör allt för att sonen ska följa i faderns fotspår. Vader vet dock inte att kejsaren i själva verket planerar att låta Luke döda fadern varpå sonen ska ta Vaders plats som kejsaren högra hand, eftersom Vader inte är lika ung och mäktig längre.

Detta lyckas dock inte (även om det är nära) och när kejsaren ska döda Luke som hämnd blir detta för mycket för Darth Vader. 23 år efter att han blev Darth Vader, den mörke lorden av Sith frigör han sig Kejsarens järngrepp och dödar denne för att rädda sonen men blir själv dödligt skadad. Samtidigt som han dödar Kejsaren blir han återigen Anakin Skywalker, den jediriddare han en gång var. Den gamla profetian om att Anakin var den utvalde som skulle utrota sitherna en gång för alla går till slut i uppfyllelse.

Luke gör vad han kan för att rädda fadern men Anakin Skywalker dör i sonens famn när de ska fly från dödsstjärnan och för första och enda gången får Luke se sin pappa utan mask. Anakins sista önskan var nämligen att få se sonen med egna ögon innan han dör. Han hinner också säga till Luke att han hade rätt i att kejsaren, trots allt inte lyckades utplåna allt gott hos honom och ber sonen säga detsamma till Leia. Luke flyr från Dödsstjärnan och kremerar Anakin Skywalkers kropp på skogsmånen Endor.

I slutet av Jedins återkomst när Luke, Leia, Han Solo och de andra rebellerna firar segern över Imperiet ser Luke tre döda gestalter som uppenbarar sig och stolt tittar ner på honom. Det är Obi-Wan, Jedimästaren Yoda och hans far Anakin Skywalker.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Not: Han kallas "Ani" av både sin mor och sin fru, liksom av Watto och Jar Jar Bink. Källa:Star Wars Wiki

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]