George Lucas

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Georg Lukács.
George Lucas
George Lucas 2009.
George Lucas 2009.
FöddGeorge Walton Lucas, Jr.
14 maj 1944 (79 år)
Modesto, Kalifornien, USA
År som aktiv1965–
MakaMarcia Griffin (1969–1983)
Mellody Hobson (2013– )
Betydande verkStjärnornas krig, Indiana Jones
IMDb SFDb

George Walton Lucas Jr., född 14 maj 1944 i Modesto i Kalifornien, är en amerikansk filmregissör, manusförfattare och filmproducent.[1] Han är mest känd för rymdeposet Star Wars och äventyraren Indiana Jones.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lucas föddes i en kalifornisk småstad, där hans far ägde en affär som sålde kontorsvaror. Han hade tre systrar, två äldre och en yngre. På 1950-talet flyttade familjen till en större ranch och Lucas började i Thomas Downey High School och beskrevs som normalbegåvad. Under tonåren fick han ett växande intresse för bilar och tillbringade mycket tid i bilverkstäder. Hans senare drömmar om att bli racerförare och köra Formel 1 fick dock ett abrupt slut efter en bilolycka den 12 juni 1962. Efter ha vaknat upp efter två dagars koma bestämde han sig för att sluta hålla på med biltävlandet.

Lucas fortsatte istället att studera, på Modesto Junior College, bland annat antropologi, psykologi och filosofi. Tillsammans med en vän fortsatte han sedan sina studier vid University of Southern California (USC), enligt vissa för att kringgå faderns önskan att överta familjens kontorsbutik. På USC studerade Lucas till en början engelska, astronomi och historia. Senare ändrades hans intressen allt mer till film, filmhistoria och animering.

Lucas första produkt var en dokumentärfilm (Look at Life) som visade olika former av våld. Han slutade skolan i augusti 1966. Sedan trodde Lucas att han skulle avklara sin militärtjänst i Vietnam men han blev inte inkallad på grund av diabetes. Lucas började istället som filmfotograf för Saul Bass. Lucas var med i tillkomsten av filmen Why Man Creates (1968) som samma år vann en Oscar för bästa dokumentärfilm. Senare fick han ett stipendium som gav honom möjlighet att vistas vid Warner Bros.

Lucas blev redan 1969 god vän med regissören Francis Ford Coppola. De bildade bolaget American Zoetrope och gjorde THX 1138 tillsammans 1971. Lucas stora genombrott kom 1973 med filmen Sista natten med gänget, med bland andra Richard Dreyfuss, Harrison Ford och Wolfman Jack.

Av Lucas Star Wars-filmer hade den första premiär 1977 och den senaste 2019. Filmseriens stora framgång utgjorde grunden för företaget Lucasfilm, ett av de viktigaste filmföretagen utanför Hollywood. Redan mellan 1973 och 1974 skissade han en basis för en Science fiction-film som även var fylld med motiv från sagovärlden och från gammal mytologi. Hans idé var en barnfilm i rymden som en blandning mellan Blixt Gordon och Förbjuden värld. När George Lucas körde fast i manuset med Star Wars 1975, studerade han boken Hjälten med tusen ansikten av mytologforskaren Joseph Campbell. Campbell hade studerat hjältemyter genom tiderna, och upptäckte ett gemensamt mönster, som han kallade Hjältens äventyr. Lucas har själv berättat att han inspirerades mycket av detta mönster, när han gjorde Star Wars-filmerna.[2]

Parallellt med sin rymdsaga ville Lucas också skapa en ny filmtrilogi tillsammans med sin vän Steven Spielberg. Lucas är uppvuxen med matinéfilmer såsom Sierra Madres skatt och skapade världens kanske mest kända fiktiva arkeolog, Indiana Jones. Namnet Indiana kommer från Lucas dåvarande hund som satt bredvid honom när han skrev sina manusutkast, Alaskan-Malamutehunden "Indiana". Från början skulle Indiana Jones heta "Indiana Smith" men Spielberg tyckte inte att det passade och bytte till "Jones". Karaktären Indiana spelas av skådespelaren Harrison Ford och det har hittills kommit fyra filmer i franchisen: Jakten på den försvunna skatten, Indiana Jones och de fördömdas tempel, Indiana Jones och det sista korståget och Indiana Jones och Kristalldödskallens rike. Den fjärde filmen hade världspremiär 22 maj 2008.

Lucas kontor och den huvudsakliga delen av hans olika företag fanns samlade på Skywalker Ranch i Marin County i Kalifornien strax norr om San Francisco. Fram till 2005 var ranchen centrum för hans filmbolag Lucasfilm, som numera har sitt huvudsakliga centrum i Presidio i San Francisco. Lucas bor dock inte på själva ranchen, utan i en närbelägen stad i Marin County.

Marin County var även platsen där Lucas och hans medarbetare skapade det arbetsteam som idag är Industrial Light and Magic, ett specialeffektföretag som, förutom till Star Wars-filmerna, även skapat specialeffekter till en rad andra filmskapares verk.

Privat[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanska ekonomitidskriften Forbes rankade Lucas till att vara världens 380:e rikaste med en förmögenhet på 6,2 miljarder amerikanska dollar för den 23 november 2020.[3]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

År Titel Medverkade som Info
Regissör Exekutiv producent Manusförfattare
1967 Electronic Labyrinth THX 1138 4EB Ja Nej Ja Film
1971 THX 1138 Ja Nej Ja Film
1973 Sista natten med gänget Ja Nej Ja Film
1977 Stjärnornas krig Ja Ja Ja Film
1979 Festen är över Nej Ja Nej Film
1980 Rymdimperiet slår tillbaka Nej Ja Ja Film
Kagemusha – spökgeneralen Nej Ja Nej Film
1981 Jakten på den försvunna skatten Nej Ja Ja Film
1983 Jedins återkomst Nej Ja Ja Film
1984 Hjältarnas karavan: Ewokernas återkomst Nej Ja Ja TV-film
Indiana Jones och de fördömdas tempel Nej Ja Ja Film
1985 Star Wars: Droids Nej Ja Nej Animerad TV-serie
Ewokerna Nej Ja Nej Animerad TV-serie
Ewoks: Flykten från Endor Nej Ja Ja TV-film
Mishima – ett liv i fyra kapitel Nej Ja Nej Film
1986 Labyrint Nej Ja Nej Film
Ingen plockar Howard Nej Ja Nej Film
Powaqqatsi Nej Ja Nej Dokumentär
1988 Willow Nej Ja Ja Film
Landet för längesedan Nej Ja Nej Animerad film
Tucker – en man och hans dröm Nej Ja Nej Film
1989 Indiana Jones och det sista korståget Nej Ja Ja Film
1992–1996 Young Indiana Jones Nej Ja Ja TV-serie
1994 Radioland Murders Nej Ja Ja Film
1999 Star Wars: Episod I – Det mörka hotet Ja Ja Ja Film
2002 Star Wars: Episod II – Klonerna anfaller Ja Ja Ja Film
2003–2005 Star Wars: Clone Wars Nej Ja Nej Animerad TV-serie
2005 Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd Ja Ja Ja Film
2008 Indiana Jones och Kristalldödskallens rike Nej Ja Ja Film
Star Wars: The Clone Wars Nej Ja Nej Animerad film
2008–2014, 2020 Star Wars: The Clone Wars Nej Ja Ja Animerad TV-serie
2012 Red Tails Nej Ja Nej Film
2015 Strange Magic Nej Ja Ja Animerad film
2023 Indiana Jones and the Dial of Destiny Nej Ja Nej Film

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]