Luke Skywalker

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Luke Skywalker
Star Wars-rollfigur
Första framträdande Stjärnornas krig
Senaste framträdande Star Wars: The Force Awakens
Skådespelare Mark Hamill
Röstskådespelare Bob Bergen
Anknytning
Lojalitet Jediordern,
Rebellalliansen,
Rogue Squadron,
Nya republiken,
Galaktiska alliansen
Position Bonde,
X-Wing pilot,
Kommendör i Rebellalliansen,
Jediriddare,
Jedimästare
Information
Art Människa
Kön Man
Längd 1,72 m
Hemvärld Tatooine (född på Polis Massa)
Familj Anakin Skywalker (far)
Padmé Amidala (mor)
Leia Organa (syster)
Shmi Skywalker (farmor)

Luke Skywalker är en rollfigur i George Lucas Star Wars-filmsaga. Han är huvudperson i episoderna IV-VI och spelas av Mark Hamill.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tidiga år[redigera | redigera wikitext]

Luke Skywalker är son till Anakin Skywalker och Padmé Amidala, han har även en tvillingsyster som heter Leia Organa. Han föds i slutet av III: Mörkrets hämndPolis Massa, kort efter att hans far Anakin blev värvad av den onde kejsaren Palpatine (Darth Sidious) och blev Darth Vader - den mörke lorden av Sith. Efter att Padmé dött av brustet hjärta efter tvillingarnas födsel beslutar Obi-Wan Kenobi och Jedimästaren Yoda att de nyfödda barnen ska växa upp åtskilda för att skydda dem från kejsaren och fadern. Leia adopteras av den alderaanska kungafamiljen och Luke får växa upp hos Anakins styvbror Owen Lars, som är en vanlig bonde på planeten Tatooine. Varken Luke eller Leia har en aning om att de har ett tvillingsyskon när de växer upp.

Ungefär nitton år senare är Luke en bondpojke på hemplaneten Tatooine. När Lukes adoptivfamilj familj köper robotarna R2-D2 och C-3PO från skrotsamlande Jawas, som Darth Vader letar efter då de har ritningarna till Dödsstjärnan, dras Luke in i kampen mot det onda imperiet. Lukes adoptivföräldrar mördas av Rymdimperiets stormtrupper sedan man spårat R2-D2 till Owen Lars, medan Luke och robotarna klarar sig efter att R2-D2 och C-3PO gett sig av i sökandet efter Obi-Wan Kenobi och Luke spårat dem.

Efter att hans adoptivföräldrar mördats av Imperiets stormtrupper har Luke ingen familj, och då han länge sökt en väg ifrån Tatooine, accepterar han Obi-Wans erbjudande att utbilda honom till Jediriddare. Obi-Wan berättar att Lukes far var en Jedi och inte en fraktpilot och att Darth Vader mördade honom.

Obi-Wan hyr piloten och smugglaren Han Solo för att ta dem och robotarna R2-D2 och C-3PO till planeten Alderaan. När de kommer fram har Alderaan förintats av Dödsstjärnan och istället fångas Han Solos rymdskepp in av Dödsstjärnan där Leia är fånge. Efter att tillsammans med Han Solo ha räddat Leia, som kidnappades en kort tid innan Alderaan sprängdes, lyckas de fly från Dödsstjärnan. Obi-Wan blir efter en duell med Darth Vader ett med kraften och hjälper sedan Luke att fokusera när denne spränger Rymdimperiets supervapen Dödsstjärnan och därmed blir Rebellalliansens hjälte.

Hjälte i rebellalliansen[redigera | redigera wikitext]

Luke blir sedan en viktig medlem i Rebellalliansen och nära vän med Leia och Han Solo. I början av Rymdimperiet slår tillbaka uppenbarar sig den döde Obi-Wan för honom och säger att han ska resa till planeten Dagobah för att utbildas till Jediriddare hos Yoda. I Molnstaden på planeten Bespin möter han Darth Vader en första gång och förlorar högra handen i duellen och får veta sanningen om vem som är hans far när Vader yppar den klassiska repliken - No, I am your father. Hellre än att ansluta sig till fadern försöker Luke begå självmord genom att kasta sig utför en avgrund, men överlever. Luke räddas av Leia och hans förlorade högra hand ersätts av en mekanisk/konstgjord hand.

Konfrontation med Darth Vader[redigera | redigera wikitext]

Luke får i Jedins återkomst veta av en döende Yoda och den redan döde Obi-Wan att Darth Vader verkligen är hans far och att Leia är hans tvillingsyster. Innan Yoda avlider berättar han också för Luke att han inte behöver mer jediträning, han kan allt som är nödvändigt för att kunna besegra kejsaren och Darth Vader. Luke är emellertid övertygad om att det går att få fadern att återvända till den goda sidan. Detta grundar han på att Darth Vader valde att inte döda honom vid deras första möte trots att han hade chansen då Luke var försvarslös efter att ha förlorat högerhanden och sin ljussabel. Istället erbjöd han Luke att följa honom och gemensamt störta kejsaren.

Under sin andra duell mot Darth Vader på den nya Dödsstjärnan inför kejsaren Palpatine (Darth Sidious) själv försöker Luke omvända sin far till den goda sidan igen, och slutligen blir Vader omvänd. Som en sann Sith är kejsaren beredd att offra Vader för att istället få Luke som sin nye lärling. Detta försöker han frammana genom att provocera fram ett sådant raseri i Luke att han vill döda fadern.

Detta lyckas nästan. Luke är nära att döda Vader efter att denne hotat med att försöka omvända Leia men besinnar sig i sista stund och vägrar att lyda kejsarens befallning att döda fadern. I am a Jedi, like my father before me förklarar Luke. Som svar på detta inleder kejsaren en grym tortyr med sina Sithblixtar för att döda den unge Jedin. Luke är dock så stark i Kraften att han tål mycket mer än en "vanlig" människa utan att skadas svårt, men han plågas mycket och bönar fadern om hjälp. Till slut står inte Vader ut med att se sin son torteras till döds av kejsare Palpatine och istället dödar Vader själv kejsaren för att rädda Luke. Sonens övertygelse att kejsaren inte lyckades utplåna allt gott hos fadern visar sig därmed vara riktig, och Anakin uppfyller därmed profetian om att han ska störta Sithlorden.

Darth Vader som återigen blivit Anakin Skywalker skadas dock svårt i den korta striden och dör i Lukes famn medan de försöker fly från Dödsstjärnan. Anakin Skywalkers sista önskan är att Luke ska ta av honom masken så att han får se sin son med egna ögon. Luke går motvilligt med på det då han till varje pris vill rädda livet på Anakin. Innan Anakin Skywalker dör talar han om för Luke att sonen hade rätt i att kejsaren inte lyckades utplåna allt gott hos honom. Han ber också Luke att tala om det för sin syster. Luke flyr från Dödsstjärnan innan den sprängs och tar sig till skogsmånen Endor, där alla hans vänner befinner sig. På Endor kremerar Luke sin far så som man alltid gjort med döda Jediriddare. I slutet av Jedins återkomst när alla firar segern över det onda Rymdimperiet ser Luke tre döda gestalter som uppenbarar sig för honom - Obi-Wan, Yoda och hans far Anakin Skywalker.

Efter slaget om Endor[redigera | redigera wikitext]

I de många Star Wars-böcker som skrivits och där handlingen ofta utspelar sig många år efter händelserna i Jedins återkomst har Luke tränat upp många fler Jediriddare, gift sig med Mara Jade, fått barn och startat en "Jediakademi" på Yavin IV. Mesta tiden tillbringar han dock på Coruscant där även Leia bor. Tvillingsystern har gift sig med Lukes bäste vän Han Solo och Luke tränar även upp Leias och Han Solos barn Ben (Kylo Ren) till Jediriddare. Luke, Leia och Han Solo är med om mängder av äventyr tillsammans då det ofta dyker upp nya hot mot den demokratiska Republiken som efterträtt Imperiet som den största maktfaktorn i galaxen.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Luke Skywalker har spelats av fyra olika skådespelare. Mark Hamill spelar Luke i Stjärnornas krig, Stjärnornas krig och fred, Rymdimperiet slår tillbaka, Jedins återkomst, Star Wars: The Force Awakens samt i en TV-reklam för boken Vector Prime. Hamill har även spelat Luke i ett antal komedisketcher som visats på TV. 1977, spelade han rollen kort i programmet The Donny and Marie Shows "Star Wars Tribute", och igen i ett avsnitt av The Muppet Show från 1980.

Aiden Barton spelar Luke som baby i Star Wars Episod III: Mörkrets hämnd

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]