Panjshir (provins)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fakta
Areal 3 610 km²
Invånare 139 100
Huvudort Bazarak
Panjshir
Vy över Panjshirdalen 2009.
Ahmad Shah Massouds grav i Panjshirdalen.

Panjshir eller Panjsher (persiska: پنجشیر) är en av Afghanistans 34 provinser, (velayat). I Panjshir bor 2021 cirka 173,000 personer, varav de flesta är tadzjiker. Provinshuvudstad är Bazarak.

Namnet Panjshir betyder fem (panj) lejon (shir). Området var säte för viktiga och kraftfulla motståndsgrupper under kriget mot Sovjetunionen 1979-1989. Den mest kände av motståndsledarna var Ahmad Shah Massoud.

Politik och styrning[redigera | redigera wikitext]

Den nuvarande guvernören i provinsen är Kamalludin Nezami. Hans föregångare var Mohammad Arif Seward och Keramuddin Keram. Bazarak är huvudstad i provinsen Panjshir. All brottsbekämpande verksamhet i hela provinsen hanteras av den Afghanska Nationella Polisen (ANP) som stöds av militären och de Natoledda styrkorna. Under parlamentsvalet 2005 valdes Saleh Mohammad Registani till den enda manliga representanten för Panjshirprovinsen i Afghanistans representanthus, Wolesi Jirga. Efter Kabuls fall den 15 augusti 2021 är Panjshir fortfarande en av få delar av Afghanistan som fortfarande är under kontroll av Islamiska Republiken Afghanistan, i motsats till Islamiska Emiratet Afghanistan som nu leds av Talibanerna.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Provinsen är indelad i 7 distrikt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]