Pashmina

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pashminasjal

Pashmina (eller cashmere) är ett slags kashmirtyg som görs av ullen från pashminageten, en getart ursprungligen från länderna kring Himalaya. Ordet används ibland också om fin kashmir i allmänhet.

Den yttersta pälsen på geten är grov. De tunnaste håren finns i det innersta lagret, vid getens skinn. På sanskrit heter det "pashm", och det är därifrån namnet pashmina kommer. Pashmina används vanligtvis för att beskriva den allra finaste cashmeren, som kommer från hakan och magen på geten.

Fibrerna är otroligt tunna, mellan ca 14 och 16 mikroner. Ju tunnare fibrerna är desto bättre är kvalitén.

Tyget används vanligtvis för att tillverka pashminasjalar eller kashmirtröjor. För att tillverka en enda kashmirtröja krävs ull från cirka 10 getter. Traditionellt sett bars pashminasjalar av maharanis i Indien under 1500-talet och blev sedan populär under den engelska kolonialtiden.

Äkta pashmina ska enligt huvudorganet för tillverkare av Kamelhår och Cashmere (The Camel and Cashmere Hair Manufacturers institute) märkas "cashmere" på grund av det utbredda fusket på marknaden där billiga syntetiska fibrer, exempelvis viskos, märks som "pashmina". Det är olagligt att ha fibermärkningen "Pashmina"[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.cashmere.org