Kapok

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kapok
Kapok tree-pod.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Malvaordningen
Malvales
Familj Malvaväxter
Malvaceae
Släkte Kapoksläktet
Ceiba
Art Kapok
C. pentandra
Vetenskapligt namn
§ Ceiba pentandra
Auktor (Linné) Gaertn., 1791
Hitta fler artiklar om växter med

Kapok (Ceiba pentandra), även kallat bomullsträd, art i familjen malvaväxter som troligen är ursprungligt i tropiska Amerika och möjligen även i Afrika. Namnet används också om kapokfibern eller glansull, som är en kort och svag fiber. Den är svår att spinna till garn, även om det förekommer.[1] Det svenska namnet stavas ibland kapock.

Egenskaper och användning[redigera | redigera wikitext]

Kapok består av hårbildningar på frön och frukter hos växter tillhörande familjen Bombacaceae, varav det viktigaste är det i tropikerna förekommande Cieba pentandra. Frukten hos denna växt är en kapsel som innehåller ett stort antal frön på vilka sitter 1 – 1,5 cm långa, starkt glänsande, silkesliknande hår. Dessa är sköra och lämpar sig därför ej som textilmaterial.

De har emellertid fått en stor användning, som stoppning i madrasser, kuddar, stolsdynor etc. Som fyllning i simdynor ansågs kapok på sin tid vara ojämförligt bästa material, dels för att det i pressat tillstånd kan bära 36 gånger sin egen vikt, dels för att det i motsats till andra fyllnadsämnen ej påverkas av att blötas och torkas upprepade gånger.

Bland andra växter för utvinning av kapok kan nämnas Bombax ceiba och Bombax heptaphylla (Sydamerika och Västindien), Bombax carolinum (Sydamerika), Bombax rhodognaphalon (Östafrika) och Bombax malabaricum (Indien) m fl.[2]

Kapokolja[redigera | redigera wikitext]

Frön av Ceiba pentandra är oljehaltiga och ur dem kan pressas en fet, icke torkande olja, s.k. kapokolja. Den är tämligen tjockflytande, gulaktig till färgen och har en svag, behaglig smak och doft. Den kan användas bl a vid tillverkning av tvål.

Olja pressas även ur frön av en del andra bambacacéer.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.tekstiiliteollisuus.fi/se/sublime/sublime_garner/ - Ett exempel på en garnsort som innehåller Kapok
  2. ^ [a b] Meyers varulaxikon, Forum, 1952

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]