Paul Renouard

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Paul Cambon, tecknad av Paul Renouard.

Charles Paul Renouard, född den 5 november 1845 i Cour-Cheverny (departementet Loir-et-Cher), död den 2 januari 1924 i Paris, var en fransk konstnär.

Renouard studerade för Pils i École des beaux-arts, utställde 1880 ff. målningar med Parismotiv, men vann ett namn framför allt genom sina raderingar och teckningar. Med skarp iakttagelse och livlig karakteristik skildrade han de mest olika hörn av tillvaron i Paris och utanför världsstaden, från Louvren och operan till polisdepån, nattasyler och fängelser, krogliv, folkmöten, gruvarbetarliv. Också från London och Irland lämnade han skarpt observerade bilder.

Bland porträtt, utförda av Renouard, märkes Puvis de Chavannes. En av hans målningar från hans sista år är ett originellt porträtt av arkitekten Binet, stående uppe på en byggnadsställning (1910). Renouard är representerad i Luxembourgmuseet med porträtt och teckningar och i Musée des arts décoratifs av målningar, gravyrer, skisser till tapisserier med mera. Han utgav L'Opéra, Mouvements, gestes, expressions (1906) med flera etsningssamlingar och lämnade teckningar till franska och engelska tidningar. Renouard var professor vid École des arts décoratifs.

Källor[redigera | redigera wikitext]