Pehr Granfalk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Pehr Ove Granfalk, född den 17 januari 1976 i Solna församling,[1] är en svensk politiker, moderat och kommunalråd som sedan den 1 januari 2012 är kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Granfalk har främst drivit på utvecklingen av Solna som en tillväxtkommun med fokus på arbetslinjen, stadsutveckling och infrastruktur. Han var drivande[källa behövs] i Stockholmsförhandlingarna i slutet av 2013 och var med och förhandlade fram Solnas nya gula tunnelbanelinje[källa behövs] med planerad byggstart 2018. Linjen planeras gå från Odenplan till Hagastaden och vidare till Arenastaden.

Utöver urban stadsutveckling har politiken under Granfalk präglats av arbetslinjen med en tydlig koppling mellan arbetsmarknaden, kommunen och samhället i stort, integration och företagsfrågor. Fler och mer utvecklade samarbeten mellan lokalt näringsliv och Solna stad har under Granfalks tid blivit synonymt med Solnamodellen. En modell som syftar till att hjälpa människor till egen försörjning genom sänkta trösklar in på arbetsmarknaden.

Inom regionalpolitiken har Granfalk verkat för tydligare stockholmsfokus. Han har även varit pådrivande[källa behövs] i politikutvecklingen för Moderaterna på riksplanet och bland annat framhållit vikten av att partiet utgår från en tydligare värdegrund.

Innan Granfalk blev heltidspolitiker drev han eget som konsult inom public affairs och det egna bolaget Etablera PR.[källa behövs] Han är även utbildad sommelier och har deltagit i sommelier-sm.[2] 

Granfalk har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Södertörns högskola[3]. Han har varit politiskt aktiv i Solna kommun sedan 1994 och har bland annat suttit i kommunfullmäktige, varit ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden samt i social- och kompetensnämnden[4].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011)
  2. ^ ”sommelier-sm”. http://blogg-livetsgoda.se/2015/05/03/sm-i-sommellerie-2015/. [död länk]
  3. ^ ”Pehr Granfalks publika LinkedIn-profil”. https://www.linkedin.com/pub/pehr-granfalk/1/1a3/151. 
  4. ^ ”Pehr Granfalk blir ny kommunstyrelseordförande i Solna”. https://www.solna.se/sv/press/pressmeddelanden1/2011/pehr-granfalk-blir-ny-kommunstyrelseordforande-i-solna/. 

Källor[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Society.svg Flag of Sweden.svg Denna biografiska artikel om en svensk politiker behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.