Pelecanimimus

Från Wikipedia
Pelecanimimus
Fossil
Stratigrafisk utbredning: Krita
Illustration av Pelecanimimus som jagas av Concavenator.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningÖdlehöftade dinosaurier
Saurischia
UnderordningTheropoder
Theropoda
InfraordningCoelurosaurier
ÖverfamiljOrnithomimosaurier
†Ornithomimosauria
SläktePelecanimimus
Vetenskapligt namn
§ Pelecanimimus
AuktorPerez-Moreno, 1994
Typart
  • P. polyodon, Perez-Moreno et al., 1994
Hitta fler artiklar om djur med

Pelecanimimus ("Pelikanhärmare") var en fågelliknande dinosaurie som levde i nuvarande Spanien, Europa. Man tror att den levde i början av krita för cirka 130-125 milj. år sedan. Den var en primitiv representant för de strutsliknande ornithomimosaurierna.

Pelecanimimus beskrevs 1994 baserat på ett fossil omfattande skalle, nackkotor, revben och framben samt ett skelett, med skinnavtryck och lite fossiliserad mjuk vävnad. Dessa fynd visar att Pelecanimimus hade en sorts påsliknande strupe, som påminner om en nutida pelikan, som inspirerade till dinosauriens namn.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Pelecanimimus storlek i jämförelse med en människa.

Pelecanimimus var omkring 2-2,5 meter lång, och var en ganska typisk ornithomimosaurie med litet huvud, stora ögon, lång hals och spinkiga framben med kloförsedda händer. Pelecanimimus skiljer sig från andra ornithomimosaurier genom att den har omkring 200-220 mycket små tänder och en liten kam av keratin på huvudet. Man har inte hittat något av bakbenen, men i likhet med andra ornithomimosaurier var de dessa var troligen starka med lång mellanfot. Pelecanimimus vida strupe har fått vissa forskare att spekulera i att den kanske haft en livsstil och födointag som moderna våtmarksfåglar såsom storkar eller tranor. Att den har tänder kanske tyder på att den kan ha haft annorlunda matvanor än sina släktingar.

Källor/referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Pérez-Moreno B.P., Sanz J.L., Buscalioni A.D., Moratalla J.J., Ortega F & Rasskin-Gutman D. (1994). "A unique multitoothed ornithomimosaur dinosaur from the Lower Cretaceous of Spain". Nature 370(6488): sid. 363-367. DOI:10.1038/370363a0