Pelecanimimus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pelecanimimus
Fossil
Stratigrafisk utbredning: Krita
Pelecanimimus restoration.jpeg
Illustration av Pelecanimimus.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningÖdlehöftade dinosaurier
Saurischia
UnderordningTheropoder
Theropoda
InfraordningCoelurosaurier
ÖverfamiljOrnithomimosaurier
†Ornithomimosauria
SläktePelecanimimus
Vetenskapligt namn
§ Pelecanimimus
AuktorPerez-Moreno, 1994
Typart
  • P. polyodon, Perez-Moreno et al., 1994
Hitta fler artiklar om djur med

Pelecanimimus ("Pelikanhärmare") var en strutsliknande dinosaurie som levde i nuvarande Spanien, Europa. Man tror att den levde i början av krita för cirka 130 - 125 milj. år sedan. Den har kallats en primitiv ornithomimosaurie, men den är mycket lik sina senare släktingar. Man har ännu bara hittat ett skelett, med skinnavtryck och lite fossiliserad mjuk vävnad. Dessa fynd visar att Pelecanimimus hade en sorts påsliknande strupe, som påminner om en pelikans, därav dinosauriens namn. Skelettmaterialet omfattar skalle, nackkotor, revben och framben. Pelecanimimus beskrevs 1994.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Pelecanimimus var omkring 2 - 2, 5 meter lång, och var en ganska typisk ornithomimosaurie med litet huvud, stora ögon, lång hals och spinkiga framben med krökta klor. Man har inte hittat något av bakbenen, men dessa var troligen starka med långa metatarsaler, som hos andra ornithomimosaurier. Pelecanimimus skiljer sig från andra ornithomimosaurier genom att den har omkring 200 - 220 mycket små tänder. Den har även en liten kam av keratin på huvudet. Baserat på fossilen, tror en del forskare att Pelecanimimus kan ha haft något liknande fjädrar, men man vet inte säkert.

Pelecanimimus vida strupe har fått vissa forskare att spekulera i att den kanske haft en livsstil och födointag som moderna våtmarksfåglar, såsom storkar eller tranor. Att den har tänder kanske tyder på att den kan ha haft annorlunda matvanor än sina släktingar.

Källor/referenser[redigera | redigera wikitext]

  • dinosaurjungle.com
  • www005.upp.so-net.ne.jp
  • Engelska wikipedia