Peter Fjellstedt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Peter Fjellstedt, född 17 september 1802 i Fjällane, i Dalslandsdelen av Silleruds socken, död 4 januari 1881 i Uppsala var en känd präst, missionär och missionsledare.

Ungdomstid[redigera | redigera wikitext]

Fjellstedt föddes i en fattig hantverkarfamilj.[1] Som liten pojke fick han valla familjens får i dalslandsskogarna runt torparstugan. Redan som barn läste han allt han kom över. Hans kunskaper var så pass goda att han under vintrarna började undervisade andra pojkar i läsning. Då han var sexton år begav han sig till Karlstad och några års skolstudier. Han gjorde sig känd som ett språkgeni, vilket kom att lägga grunden för mycket av hans framtida gärning.

1823[1] påbörjade Fjellstedt studier i Lund. Han upplevde under studietiden en stark väckesle och blev samtidigt övertygad om sitt kall att resa ut som missionär, en övertygelse som befästes under en tid som lärare vid herrnhutarnas skola i Göteborg. Han prästvigdes i maj 1828 i Karlstad av biskop Bjurbäck.

Efter studier vid missionsinstitutet i Basel reste han 1829 till London. Church Missionary Society sände ut honom som missionär till Indien 1831-35, varifrån han dock måste återvända av hälsoskäl och då istället stationerades i Smyrna i Osmanska riket 1836-40.[1]

Mannaår[redigera | redigera wikitext]

Därefter återvände Fjellstedt till Basel där han tjänstgjorde som lärare vid missionsinstitutet och kom att gifta sig med Christina Beata Schweitzerborth.

Efter att en tid ha verkat som resepredikant i Schweiz, Tyskland och Frankrike återvände Fjellstedt 1843 till Sverige där han 1846 blev föreståndare för missionsinstitutet i Lund. Institutet flyttades först till Stockholm 1856 och senare till Uppsala 1859, där det blev skola för blivande präster: Fjellstedtska skolan.[1]

Fjellstedt var första ordförande i Lapska missionens vänner.

Bibelsyn[redigera | redigera wikitext]

Fjellstedts syn på svensk kristendom var kritisk. Omkring 1850 skrev han till missionsinspektor Blumhardt i Basel, "Kristendomens tillstånd är i Sverige mycket bedröfligt, och orsaken är en okunnighet, som öfvergår all föreställning, och det bland alla folkklasser."

Han skrev 1856-1861 en bibelversion med kommentarer mellan originalverserna. Den utgavs i 9 upplagor till och med 1919.

Fjellstedt har gått till historien som en av de främsta svenska förkämparna för internationell kristen mission.

Fjellstedt ligger begravd på Uppsala gamla kyrkogård.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Svensk uppslagsbok, Malmö 1932

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]