Phil Rudd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Phil Rudd
Ac-dcphil-rudd.jpg
FöddPhillip Hugh Norman Witschke Rudzevecuis
19 maj 1954[1] (66 år)
MelbourneAustralien
MedborgarskapAustralien
SysselsättningRocktrumslagare
Redigera Wikidata

Phil Rudd, eg. Phillip Hugh Norman Witschke Rudzevecuis (Witschke är ett preussiskt efternamn, Rudzevecuis är en assimilering av det litauiska efternamnet Radzevičius), född 19 maj 1954 i Melbourne i Australien, är före detta trummis i bandet AC/DC.

Han anslöt sig till AC/DC 1975 och debuterade på albumet T.N.T. Rudd lämnade det 1983 p.g.a interna konflikter i bandet och flyttade tillbaka till hemlandet Nya Zeeland för att starta en helikopterfirma och ägna sig åt att producera mindre artister i sin egen studio. Skälen var hans problem med droger, och ett alltmer besvärligt humör. Kulmen uppstod när han handgripligen gav sig på bandets grundare och "chef" Malcolm, vilket resulterade i att Phil med omedelbar verkan sparkades. Detta inträffade under inspelningen av "Flick of the switch" 1983. Vissa teorier hävdar att Rudds medverkan under inspelningen inte varit fullständig, medan den stora massan och, ej att förglömma, professionella trumslagare, kan fastslå att det faktiskt är Phil Rudd som spelar på samtliga låtar. Phil Rudd återkom 1994 i samband med att han hade fått en förfrågning av gruppen om att "jamma" ihop med dem i samband med en spelning i Nya Zeeland.

Rudd har under åren nästan uteslutande använt sig av det tyska trummärket Sonor, och effektivt marknadsfört dess logga i bakgrunden av gitarristen Angus Young. Han har mer eller mindre uteslutande använt sig av trummor med stora dimensioner, där exempelvis (på senare tid) hängpukan mätt 13"x13" - förmodligen p.g.a. kraften i slagen. På Black Ice-turnén hade Phil valt att ersätta pukornas vita skinn med s.k. oljeskinn, vilket gav trummorna ett "plattare" ljud, men som även gav substans åt detsamma.

Phil Rudd intresserar sig bland annat för bilar, flygning och skytte. Han håller på att starta en ny restaurang vid namn Phil's Place i sin hemstad Tauranga.

2014 gav Rudd ut sitt första soloalbum, Head Job.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Sonor designer series maple light shells (solid black): 13" x 13" hängpuka 16" x 18" golvpuka 18" x 18" golvpuka 22" x 18" bastrumma

  1. ^ Discogs, artist-ID på Discogs: 402565, omnämnd som: Phil Rudd, läst: 9 oktober 2017, (Källa från Wikidata)