Piñata

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Piñata

En piñata är en färgglad figur innehållande presenter, godis och frukter. Den hängs oftast från ett träd eller tak. Barn iförda ögonbindlar försöker slå sönder piñatan med hjälp av pinnar för att på så sätt få ta del av dess innehåll. Piñatan används vid firande av bl.a. födelsedagar och högtider i spansktalande länder i Latinamerika. Den är även ett stående inslag vid Posadas, de traditionella festerna i juletid som hålls till minne av Josef och Marias vandring till Betlehem.

Spanska kolonister anses ha startat traditionen med piñator i Mexiko. Därefter fördes den över till italienarna (pignatta). Enligt legenden var det Marco Polo som efter att ha upptäckt piñatan i Orienten introducerade den för italienarna.

Piñatan är gjord av material som är lätt att slå sönder, exempelvis halm, papier-maché eller lera. Tidigare hade de ofta formen av djur men det har blivit vanligare att forma piñatan som tecknade figurer, fordon eller företagsmaskotar.

I Mexiko är piñatan traditionsenligt formad som en stjärna med sju spetsar. Detta representerar djävulen och de sju dödssynderna. Genom att slå sönder piñatan får man således djävulen att släppa ifrån sig de goda ting denne tagit.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]