Pierre de Fermat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Fermat” leder hit. För musiktermen, se Fermat (musik).
Pierre de Fermat (1601-1665)

Pierre de Fermat, född 17 augusti 1601 i Beaumont-de-Lomagne i Midi-Pyrénées, död 12 januari 1665 i Castres, var en fransk domare och amatörmatematiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Frånsett en kontrovers med René Descartes angående vissa punkter i dennes analytiska geometri, förflöt Pierre de Fermats liv lugnt och tillbakadraget, och Fermat publicerade själv knappast något, men har ändå kommit att betraktas som en av sin tids främsta matematiker. Claude Gaspard Bachet de Méziriac hade till latin översatt och med kommentarer utgett Diofantos skrifter. Läsningen härav gjorde ett starkt intryck på Fermat, som i marginalen i sitt exemplar nedskrev en rad fundamentala satser, de flesta dock utan bevis.[1]

Pierre de Fermats matematiska arbete var en hobby som han ägnade sig åt för sitt eget nöjes skull. Han ägnade sig främst åt talteori och analys. Tillsammans med Blaise Pascal var han en pionjär inom sannolikhetsläran.

Fermat kom ofta med påståenden utan att publicera sina bevis. Ett av dessa påståenden eller teorem gäller Fermats stora sats. Fermat påstod att ekvationen x^n + y^n = z^n för n > 2 saknar lösningar bland de positiva heltalen. Ingen har dock funnit något bevis nedtecknat av Fermat. Detta skapade stor huvudbry hos många framstående matematiker, fram till 1995 då Andrew Wiles presenterade ett bevis för teoremet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1932

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]