Pilatus Flugzeugwerke

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Pilatus Flugzeugwerke AG är en schweizisk flygplansfabrik.

Pilatus bildades 1939 som ett dotterbolag till försvarsindustrigruppen Oerlikon. Företaget är beläget i Stans nära staden Luzern vid foten av berget Pilatus.

Företaget har specialiserat sig på att tillverka flygplan av yppersta kvalitet för specialändamål. Företagets första flygplan var det sexsitsiga SB-2 Pelican transportflygplan som lanserades 1944. Flygplanet följdes av skolflygplanet P-2 som tillverkades i ett större antal för det schweiziska flygvapnet i slutet av 1940-talet samt skolflygplanet P-3 från 1953.

I maj 1959 flög STOLflygplanet PC-6 Porter för första gången. Två år senare kom den första Turbo Portern. Succén med flygplanet blev så stor att Pilatus tvingades lägga ut tillverkningen på entreprenad. Fairchild i USA tillverkade 44 flygplan med kolvmotor och 88 flygplan med turbinmotor. Enbart av Porter-modellen har över 500 flygplan sålts till ett stort antal flygvapen världen över. Flygplanet tillverkas fortfarande ett tiotal exemplar årligen.

1978 släppte företaget ut skolflygplanet PC-7 Turbo Trainer på marknaden. 1991 lanaserades det civila affärsflygplanet PC-12, som även tillverkas i en militär variant. 1979 övertog man en stor del av flygplanstillverkaren Britten-Norman Ltd, som bytte namn till Pilatus Britten-Norman men under 1998 såldes den delen av företaget av.

Flygplan producerade av Pilatus[redigera | redigera wikitext]