Centrumslingan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Pisarabanan)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Centrumslingan
Allmänt
PlatsHelsingfors, Finland
SträckaBöle station–Helsingfors centrum–Böle station
Organisation
Invigdunder planering
Tekniska fakta
Längd7,5 kilometer
Antal spår2
Spårvidd1524 millimeter
Linjekarta
Unknown BSicon "LSTR"
Till Kervo
Unknown BSicon "LSTRq" Unknown BSicon "vSTR+r-SHI1+r"
Till Alberga
Unknown BSicon "vBHF"
0,0 Böle
Unknown BSicon "exSTR+l" Unknown BSicon "veABZgr-STR"
Unknown BSicon "exSTR" Unknown BSicon "vSTR-eABZgl" Unknown BSicon "exSTR+r"
Fågelsången
Unknown BSicon "extSTRa" Unknown BSicon "vLSTR" Unknown BSicon "extSTRa"
Unknown BSicon "extSTR" Unknown BSicon "vKBHFe" Unknown BSicon "extSTR"
Helsingfors centralstation
Unknown BSicon "extBHF" Unknown BSicon "extSTR"
2,0 Tölö
Unknown BSicon "extSTR" Unknown BSicon "extBHF"
2,4 Hagnäs
Unknown BSicon "extSTRl" Unknown BSicon "extBHFq" Unknown BSicon "extSTRr"
3,7← →4,1 Helsingfors centrum

Centrumslingan[1] (även Pisara-banan, på finska Pisara-rata) är en planerad underjordisk järnväg för Helsingforsregionens närtåg, vars syfte är att avlasta bangården vid Helsingfors centralstation. Banan skulle dyka ner i en tunnel söder om Böle järnvägsstation före Fågelsången. Den underjordiska rutten går via Finlands nationalopera i Tölö, Helsingfors centrum, Hagnäs och tillbaka till Böle och bildar på så sätt en droppe på kartan, vilket gett banan dess finska namn: Pisara ("droppen").

Den dubbelspåriga järnvägen under Helsingfors centrum är planerad att bli cirka 7,5 km lång. Den binder samman Kustbanan, och Vandaforsbanan med Stambanan. Centrumslingan hämtar passagerarna direkt till centrum och den skulle minska antalet byten då det också planeras stationer i Hagnäs och Tölö. Trots att rutten är aningen längre än den nuvarande rutten in till Helsingfors centrum blir resetiden ungefär den samma, eftersom tågen kan köra snabbare i tunneln än på den nuvarande bangården. Projektets kostnad uppskattas till en miljard euro.

Den underjordiska delen av banan planeras ha en längdlutning på 35 promille, vilket inte passar äldre tågmodeller, men de nya Sm5-tågen klarar av en sådan lutning.

Byggandet av Centrumslingan kunde ske efter år 2030, men enligt diskussioner kunde byggstarten ske tidigare. Stationen i centrum planeras ligga under köpcentret Forum, stationen i Hagnäs i anslutning till Hagnäs metrostation och stationen i Tölö mellan Finlands nationalopera och Tölö torg. I centrum och i Hagnäs går det lätt att byta till Helsingfors metro och också i Tölö kan det i framtiden finnas en anslutning till metron ifall Helsingfors andra metrolinje byggs.

Översiktsplanering och MKB[redigera | redigera wikitext]

Trafikledsverket och Helsingfors stad uppgör översiktsplaneringen och en miljökonsekvensbedömning (MKB). MKB och översiktsplaneringen tar fram information om projektets alternativ, miljökonsekvenser och kostnader. Det finns inga beslut om att projektet kommer att genomföras. Ifall man beslutar att Centrumslingan ska byggas genast efter att MKB och översiktsplaneringen blivit klara och finansieringen är säkrad, kan banan vara i bruk om cirka 10 år.[källa behövs]

På de nuvarande spåren mellan Böle station och Helsingfors centralstation ryms det inte flera tåg under rusningstid. Centrumslingan möjliggör att tågen kan köra under Helsingfors centrum utan att stanna längre än det tar att släppa ut passagerare och plocka med nya passagerare, vilket ökar kapaciteten och minskar risken för förseningar. Det är meningen att Centrumslingan används av tågen på stadsbanorna till Esbo, Kervo och Ringbanan, medan fjärrtågen och pendeltåg från orter längre från Helsingfors också i fortsättningen använder Helsingfors centralstation.

Alternativ[redigera | redigera wikitext]

I översiktsplaneringen och i MKB undersöks tre alternativ.

I alternativ 1 ligger tunnlarnas mynningar vid Djurgårdens idrottsplan och vid Borgbacken och nya underjordiska stationer byggs i Tölö, i Centrum och i Hagnäs.

I alternativ 2 och 3 ligger tunnlarnas mynningar vid Djurgårdens idrottsplan och norr om Skogsbackavägen. I alternativ 2 byggs nya underjordiska stationer i Tölö, i Centrum, i Hagnäs och i Böle. I alternativ 3 byggs dessutom en station i Alphyddan.

I översiktsplaneringen planeras alternativens funktionella lösningar, såsom stationernas och tunnlarnas position, samt förbindelser och uppskattning av kostnaderna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525133548/http://www.mediesprak.fi/sprakrad.aspx?id=648. Läst 23 januari 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]