Pitch Black

Från Wikipedia
Pitch Black
GenreScience fiction, Skräck
RegissörDavid Twohy
ProducentTom Engelman
ManusJim Wheat, Ken Wheat, David Twohy
SkådespelareVin Diesel, Radha Mitchell, Cole Hauser, Keith David
OriginalmusikGraeme Revell
ProduktionsbolagGramercy Pictures, Interscope Communications
Speltid103 minuter
LandAustralien, USA
SpråkEngelska, Arabiska
Intäkter53 187 659 amerikansk dollar
UppföljareChronicles of Riddick
IMDb SFDb Elonet

Pitch Black (även känd som The Chronicles of Riddick: Pitch Black) är en australisk science fiction-film från 2000. Filmen handlar om en grupp resenärer som kraschlandar på en främmande planet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Transportrymdskeppet Hunter-Gratzner är på väg till New Mekka med en blandad last bestående av bland annat troende muslimer med Abu "Imam" al-Walid (Keith David) i spetsen, prisjägaren William Johns (Cole Hauser) och den farlige förbrytaren Richard Riddick (Vin Diesel).

Plötsligt flyger skeppet genom en kometsvärm och träffas av småsten. Kaptenen dör och andrekaptenen Carolyn Fry (Radha Mitchell) tar över. Skeppet kraschlandar på en främmande planet som badas i ljuset av flera solar. Den unge fripassageraren "Jack" (Rhianna Griffith) upptäcks. Riddick flyr, för att därpå infångas av prisjägaren.

En grotta undersöks och man finner blodtörstiga monster som verkar vara känsliga mot solljus. När en gruvkoloni upptäcks, finner Fry en rörlig modell av det solsystem de landat i. Efter att ha undersökt modellen, står det klart att planeten befinner sig i ständigt solljus, men även att den förmörkas vart 22:a år. De listar ut att de precis är på väg in i en period av total solförmörkelse. Det står klart för gruppen att de måste förbereda sig på en kamp mot monster som har både välutvecklad mörkersyn och en snabbt tilltagande hunger.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick två uppföljare i och med Chronicles of Riddick (2004) och Riddick (2013), som handlar om huvudpersonen Riddicks vidare äventyr.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Richard B. Riddick  –  Vin Diesel
  Carolyn Fry  –  Radha Mitchell
  Abu "Imam" al-Walid  –  Keith David
  Paris Ogilvie  –  Lewis Fitz-Gerald
  Sharon "Shazza" Montgomery  –  Claudia Black

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]