Polhemskolan, Lund

Version från den 2 januari 2018 kl. 16.21 av Tegel (Diskussion | Bidrag) (Raderar person utan tydlig relevans. Återkom gärna när det finns en artikel att länka till)

Huvudbyggnaden nära Trollebergsvägen.

Polhemskolan är en kommunal gymnasieskola i västra Lund, namngiven efter Christopher Polhem, svensk uppfinnare. Skolan är Sveriges största gymnasieskola med sina cirka 2 600 elever.

Historia

Skolan grundades vårterminen 1862 efter många års försök till att bilda en skola som kunde undervisa gratis till allmänheten. Syftet var att även lärlingar skulle utbildas och inte endast den akademiska eliten. Skolan flyttade ett antal gånger innan den landade vid sitt nuvarande läge vid Trollebergsvägen, ca fem minuters promenad från Lund centralstation, år 1961. År 1966 ändrades namnet från Lunds tekniska Skola till Polhemskolan.

Utbildningar

Program

2016 erbjuds Ekonomiprogrammet, Hantverksprogrammet (Frisör), Hippologiprogrammet[1] (samarbete med anrika Flyinge kungsgård), Naturvetenskapsprogrammet, Fysikprogrammet [2] (Sveriges enda naturvetenskapliga spetsutbildning), Från och med hösten 2016 erbjuder även skolan en spetsutbildning i Matematik [3], Samhällsvetenskapsprogrammet (Med speciella profilen Europa), Teknikprogrammet samt idrottsgymnasiet NIU (Nationella idrottsutbildningen).

Sedan några år erbjuder Polhemskolan endast högskoleförberedande Program, med undantag för Hantverksprogrammet, Frisör, som fortfarande huserar på skolan.

Skolan erbjuder även utbildning till IVIK-elever.

Idrott

Polhemskolan har i snart 30 år förknippats med idrottsprestationer och idag läser cirka en fjärdedel av skolans elever specialidrott utöver sin högskoleförberedande utbildning. På Polhemskolan kan man välja sin idrottsgren som en extra fördjupningskurs, med specialidrott, eller att välja NIU-programmet.

Nationella idrottsutbildningen, eller NIU, erbjuder en djupdykning i sporterna fotboll, handboll, basket, ridsport, friidrott och simning, för elever som anses ha de rätta förutsättningarna för att nå eliten inom sin valda idrott. Det är alltså en elitsatsning med välutbildade tränare som sker genom skolan och ger satsande elever höga möjligheter att nå sina mål.

År 2009 startade Polhemskolans Idrottsutskott Lund Super Bowl, som är en numera årlig mattrugbymatch i Färs & Frosta Sparbank Arena mellan Polhemskolans lag Polhem Pirates och Katedralskolans och Spykens sammanslagning Spyka Wolves.

Internationella kontakter

Polhemskolan har ett flertal internationella samarbeten. Elever som läser moderna språk i Franska, Tyska eller Spanska gör årligen utbyten med några av Polhemskolans vänskolor, i detta fall skolorna i Greifswald, Nevers och Madrid. Skolan har också vänskolor i Kina och Afghanistan.

På skolans natur- och samhällsprogram erbjuds dessutom en Europaprofil där eleverna studerar en termin utomlands i antingen Paris, Madrid, Bryssel eller London. För att bli antagen till Europaprofilen måste eleven genomgå en intervju med en av rektorerna och även skriva ett personligt brev som läses av rektorn som intervjuar respektive elev. Europaprofilen finns bara på Polhemskolan samt på Sannarpsgymnasiet i Halmstad. Det är alltså en mer eller mindre unik möjlighet som är konstruerad mellan de två svenska skolorna samt Svenska skolan i London, Paris, Bryssel och Madrid. Skapad för att utveckla svenska elevers kunskap inom internationella språk samt deras förståelse för andra kulturer och internationella nätverk.

Elevkår

Polhemskolan har en aktiv elevkår. Elevkåren driver frågor som är viktiga för skolans elever samt anordnar aktiviteter och event. Kåren är organiserad i olika utskott med en gemensam styrelse. Exempel på aktiva utskott är Bal- och studentutskottet som arrangerar Polhemskolans årliga bal på AF; Dansutskottet som tränar varje vecka och bland annat uppträder på skolans avslutningar; Påverkansutskottet, som i december 2009 engagerat sig i att försöka upphäva beslutet att flytta busslinjer i anslutning till skolan; IT-utskottet som anordnar LAN och Wii-turneringar på skolan och Idrottsutskottet som anordnar idrottsturneringar på skolan samt Lund Super Bowl.

Pexet

Pexet är namnet på Polhemskolans spex som, enligt tradition, vart år sätter upp tre föreställningar i april månad. I samband med pexet "Hjalmar Kraft" föddes humorgruppen Varanteatern under tidigt 1990-tal. Pexet är en helt och hållet elevstyrd organisation där elever är ”ministrar” för de olika grupperna som därefter är under ledning av en president. Traditionen med presidenter härstammar från 1996 års pex. Grupperna fylls ut med ca 150 elever. Exempel på grupper är Skådis, Animation, Manus, Film, Band, Smink, Rekvisita, Kostym och Årsboken.

Samtliga gymnasieskolor i Lund genomför detta evenemang vart år där rivaliteten mellan skolorna sätts på prov med vem som kan anordna det bästa och roligaste spexet. Katedralskolans spex heter Katterevyn och Spykens heter Spyxet.

Kända elever

Bland tidigare pedagoger märks Jean Bolinder (författare).

Referenser

Externa länkar