Polisaspirant

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svensk polisaspirant

Polisaspirant är en gradbeteckning inom den svenska polisen som en polis under utbildning erhåller när han eller hon gör sin aspiranttjänstgöring. Gradbeteckningen utgörs av en silverfärgad krona.

Aspiranttjänstgöringen är 6 månader lång och genomförs i ett av Polismyndighetens lokalpolisområden. Aspirantperioden genomförs under termin fyra och fem på polisens grundutbildning och består främst av praktiskt tjänstgöring tillsammans med en instruktör. Terminen är uppdelad på olika enheter såsom ordningsenheten, kriminalenheten och trafikenheten. Utöver dessa enheter kan viss del förläggas på närpolisstationer och spaningsenheter. I slutet av aspirantperioden söker aspiranten tillsvidareanställning i valfri polisregion. Efter godkänd aspiranttjänstgöring erhålles graden polisassistent.

Meningen med aspirantutbildningen är att det ska ge träning i problemorienterat polisarbete och det betyder att polisen ska se problemet och inte ta den enkla vägen direkt. En annan anledning är att man ska få inblick i bredden i polisyrket, alltså pröva på olika ”grenar”. Utbildningen ges av erfarna poliser som är specialutbildade för att hålla i aspirantutbildningen.

För att få delta i denna utbildning krävs det att de tidigare momenten av polisutbildningen är godkända. Man är inte garanterad en placering vid sin bostadsort utan man kan vara tvungen att genomföra den 6 månader långa utbildningen på en annan ort. När aspirantutbildningen är avklarad fortsätter polisutbildningen i 2 månader enskilt i studieorten. Efter det tar man den så kallade polisexamen.[1]

En motsvarande gradbeteckning finns också i flera andra länder.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]