Politik i Chongqing

Från Wikipedia
Chonqings läge i Kina.

Den politiska makten i Chongqing utövas officiellt av stadens folkregering, som leds av den regionala folkkongressen och borgmästaren. Sedan 1997 befinner sig storstadsområdet Chongqing administrativt på provinsnivå, vilket betyder att borgmästaren i Chongqing är jämställd med guvernörerna i landets övriga provinser. Dessutom finns det en regional politiskt rådgivande konferens, som motsvarar Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens och främst har ceremoniella funktioner. Stadens borgmästare är sedan 2021 Hu Henghua.

I praktiken utövar dock den regionala avdelningen av Kinas kommunistiska parti den avgörande makten i Chongqing och partisekreteraren i regionen har högre rang i partihierarkin än borgmästaren. Partisekreterare är sedan december 2022 Yuan Jiajun.

Under Bo Xilais tid som partisekreterare i staden 2007-2012 använde han sin ställning för att genomföra sociala reformer och slog ned på korruptionen under uppmärksammande former, samtidigt som han använde sin maktbas i staden för att söka vinna inträde i Politbyråns ständiga utskott, Kinas högsta politiska organ. I februari-mars 2012 föll Bo i onåd och avsattes från sin post.

Lista över borgmästare i Chongqing[redigera | redigera wikitext]

Republiken Kina:

Folkrepubliken Kina:

Lista över partisekreterare i Chongqing[redigera | redigera wikitext]