Politiskt spektrum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den politiska kompassen är ett av flera sätt att illustrera politiska positioner. Här illustreras två dimensioner: X-axeln illustrerar den ekonomiska dimensionen. Y-axeln illutrerar den frihetliga dimensionen.

Ett politiskt spektrum är ett system för att klassificera olika politiska positioner på en eller flera geometriska axlar som symboliserar oberoende politiska dimensioner.

Statsvetare har upprepade gånger påpekat att den vanligt förekommande höger–vänster-skalan är otillräcklig för att beskriva befintliga variationer i politiska uppfattningar och lägger ofta till fler, eller andra, axlar för att illustrera fler dimensioner. De ord som beskriver motpolerna på dessa axlar varierar, men i två dimensioner brukar axlarna vara sociokulturella frågor och ekonomiska frågor.

Beroende på vilka skalor som väljs kan partier hamna nära eller långt ifrån varandra.

Vanliga skalor[redigera | redigera wikitext]

Höger–vänster-skalan[redigera | redigera wikitext]

Den vanligaste och mest förenklade modellen är höger–vänster-skalan som ursprungligen avsåg ledamöternas platser i det franska parlamentet efter revolutionen 1789–1799. Enligt den modellen placeras vanligen kommunism och socialism till vänster medan fascism och konservatism placeras till höger. Beroende på kontext placeras liberalism ibland på vänster sida (socialliberalism) och ibland på höger sida (ekonomisk liberalism). Mellanliggande politik kallas center eller moderater och placeras vanligen i mitten av skalan. Politik som inte låter sig placeras på skalan kallas synkretisk politik.

GAL-TAN-skalan[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: GAL–TAN

GAL-TAN (grönt, alternativt och libertärt mot traditionellt, auktoritärt och nationalistiskt) är benämningen på en politisk indelningsdimension för politiska värderingar. Ibland kombineras den med höger–vänster-skalan[1] för att tillsammans spänna upp ett två-dimensionellt diagram.[2]

GAL-TAN-skalan har kallats ofärdig och tillrättalagd och ifrågasatts som analytiskt verktyg eftersom det är oklart om de som bedöms sympatisera i riktning mot GAL, eller TAN, egentligen har särskilt mycket gemensamt.[3] I GAL–TAN placeras vanligtvis Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna i varsin ytterlighet,[2] medan de på en renodlad frihetlig-auktoritär skala kan hamna nära varandra trots att GAL-TAN-placeringarna indikerar motsatsen.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Fynden i Christer Petterssons förråd, GAL-TAN och Clintons sjukdom dag tre" (Henrik Oscarsson vid ca 8 min 30 sek), Nordegren & Epstein i P1, Sveriges Radio, 13 september 2016.
  2. ^ [a b] "Äntligen en frisk fläkt i debatten om vänstern", expressen.se, 27 september 2016. Åtkomst den 27 september 2016.
  3. ^ PJ Anders Linder. "Debatt: Bristerna i GAL-TAN-skalan", di.se, 30 augusti 2016. Åtkomst den 12 november 2016.