Nordegren & Epstein i P1

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nordegren & Epstein i P1
(januari 2011–)
Louise Epstein och Thomas Nordegren under en inspelning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 26 april 2018.
Louise Epstein och Thomas Nordegren under en inspelning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 26 april 2018.
GenreTalkshow utifrån aktualitetsämnen
Skapad avThomas Nordegren
ProgramledareLouise Epstein och Thomas Nordegren
Längd40 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSR
Sändning
KanalSR P1
Thomas Nordegren och Louise Epstein under sändning på Bokmässan 2016. Nordegren iklädd peruk i samband med att den svenska tryck- och yttrandefriheten firar 250 år.

Nordegren & Epstein i P1 är en svensk talkshow i Sveriges Radio P1 som på måndagar och onsdagar leds av Louise Epstein, på tisdagar och torsdagar av Thomas Nordegren och där den som inte leder programmet är bisittare. Programmet har inbjudna gäster kopplade till aktuella ämnen och händelser. De dagar programmet leds av Epstein kallas programmet Epstein & Nordegren i P1 och de dagar programmet leds eller bisitts av andra ändrar programmet tillfälligt namn enligt de personernas efternamn.

Nordegren är utlånad till programmet från Ekoredaktionen och Epstein från Sveriges radios kulturredaktion.[1]

Programmets historia och format[redigera | redigera wikitext]

När Nordegren flyttade hem till Sverige efter tio år som utrikeskorrespondent började han i oktober 2008 sända talkshowen Nordegren i P1 två dagar i veckan efter Annika Lantz med olika bisittare. En av Nordegrens bisittare var Louise Epstein. Med början i januari 2011 ledde Nordegren och Epstein hälften av programmen men med fyra olika bisittare vardera. Därefter[förtydliga] övergick man till det nuvarande formatet där Nordegren och Epstein är varandras bisittare. I programidéen ligger att bisittaren intar en kritisk roll till det som programledaren framför.[1]

Rättelser och förtydliganden[redigera | redigera wikitext]

Enligt Nordegrens bedömning är programmet det program på Sveriges radio som är mest generöst med att sända rättelser och förtydliganden.[2] Rättelserna är ofta utförliga och med ljudillustrerade tillbakablickar från tidigare program. Den 18 maj 2016 sändes fyra rättelser i samma program.[3] Ibland läses rättelserna före signaturen. Programledarna läser rättelserna själva.

Nordegren har i programmet öppet kritiserat Sveriges radios program Ekonyheterna och Studio Ett för att nästan aldrig rätta felaktigheter i sina program.[4] Nordegren har även i anslutning till programmet kritiserat Ekot när han ansåg att de genom tendentiöst ordval inte förhöll sig neutral i sin rapportering.[5]

Signatur[redigera | redigera wikitext]

Signaturen är en bearbetad sampling från en opera som inte har kunnat identifieras av programredaktionen.[6] Programledarna har bett lyssnare som vet vilken opera det är att kontakta redaktionen med information för att därefter kunna uttyda texten i signaturen.

Bisittare[redigera | redigera wikitext]

Utöver att Nordegren och Epstein är varandras bisittare har programmet haft flera bisittare genom åren. Några av dessa är Nina Lekander, Maja Aase, Natalia Kazmierska, Dilsa Demirbag Sten, Hiba Daniel samt Ülkü Holago men även:[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Nordegren & Epsteins telefonväkteri", Nordegren & Epstein i P1, Sveriges radio, 19 maj 2015. Läst den 21 maj 2015.
  2. ^ "Nordegren & Epstein: så funkar det", Nordegren & Epstein i P1s sida på Sveriges radios webbplats, 30 april 2015. Läst den 6 maj 2015.
  3. ^ "Köttkrig, en trovärdig backhand och korrekt uttal på Sjuhärad." (vid 0 min), Nordegren & Epstein i P1, Sveriges radio, 18 maj 2016. Åtkomst den 19 maj 2016.
  4. ^ "Tv-serie om Vasaätten, Afrikanska unionen och naturlig städning", Nordegren & Epstein i P1, Sveriges radio, 29 april 2015. Läst den 6 maj 2015.
  5. ^ I puffen för Studio Ett före Nordegren & Epstein i P1 kl 15:00 den 24 januari 2017.
  6. ^ "Vår signatur - vad sjunger de egentligen?", Nordegren & Epstein i P1, 21 oktober 2015. Åtkomst 17 januari 2016.
  7. ^ "Nordegren i P1", sr.se. Åtkomst den 6 juli 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]