Porkala

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Porkala udd
Porkala udd på flygfoto

Porkala (fi. Porkkala), eller Porkala udd, är en halvö i Kyrkslätt, bekant för att den ingick i Porkalaområdet som enligt vapenstilleståndsfördraget 1944 efter finska fortsättningskriget arrenderades till Sovjetunionen. Området var strategiskt för Sovjetunionen då de vid Finska vikens smalaste ställe kunde kontrollera all trafik till Sankt Petersburg.

Porkala ligger vid Finska vikens smalaste ställe. Det minsta avståndet från fastlandet vid Porkala till estniska fastlandets nordkust (Rohuneeme) är 49 kilometer. Avståndet över öppet hav (Makilo - Nargö) är endast 36 kilometer. Porkala har därför tidigare varit viktigt för kontakter över Finska viken. Purkal nämns som hamn mellan Korpholm och Nargö i det Danska itinerariet, från mitten av 1200-talet. Ruttens moderna benämning är Kung Valdemars segelled.

Militärt är området centralt på grund av möjligheten att övervaka och begränsa trafiken på Finska viken. Området är också viktigt för många flyttfåglar.

Fram till 1944 betecknade namnet Porkala bara själva udden, men då Porkala med omgivning arrenderades till Sovjetunionen kom namnet att användas för hela detta område. Efter att området återlämnats har språkbruket så småningom återgått till det tidigare.[1]

Utanför Porkala finns Porkala fyr och Rönnskär. Rönnskär byggdes år 1800. Det är Finlands näst äldsta fyr.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Porkala i Uppslagsverket Finland (webbupplaga, 2012)