Portlandia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För ett släkte av musslor, se Portlandia (djur).
För växten, se Portlandia (växter).
Portlandia
Genre Komedi
Skapad av Fred Armisen
Carrie Brownstein
Jonathan Krisel
Medverkande Fred Armisen
Carrie Brownstein
Musik "Feel It All Around" av Washed Out (vinjett)
Antal avsnitt 47
Längd (per avsnitt) 22 minuter
Antal säsonger 5
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Broadway Video
IFC Original Productions
Inspelningsplats Portland, Oregon
Sändning
Originalkanal IFC
Originalvisning 21 januari 2011–
Status pågående
Officiell webbplats
IMDb

Portlandia är en amerikansk komediserie från 2011 skapad av Fred Armisen och Carrie Brownstein. Serien har sänts i tre säsonger och har kontrakt för att visas i ytterligare två säsonger.[1][2] Lorne Michaels är exekutiv producent.

Serien utspelar sig i miljömedvetna, konstnärstäta hippie- och hipstermeckat Portland, Oregon och består av korta sketcher varav vissa är med återkommande karaktärer.[3] Brownstein och Armisen började göra humoristiska kortfilmer på internet under namnet Thunderant vilket så småningom utvecklade sig till Portlandia som nu sänds på TV-kanalen IFC.[4]

Brownstein och Armisen spelar de flesta av rollerna själva men har även tagit in flera gästskådespelare som Kyle MacLachlan, Aimee Mann, Gus Van Sant, Steve Buscemi och Selma Blair.

2012 nominerades Portlandia till två Emmy Awards för sitt manusarbete.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Fred och Carrie – skådespelarna utan kostymer, smink eller hårstyling. De bor tillsammans i ett hus i Portland. Deras relation till varandra i serien inspirerades av Bert och Ernies relation i Sesam.[5]
 • Peter och Nance – ett allvarsamt och varmhjärtat medelålderspar. Peter stammar när han talar och är öppen till att prova nya saker, dock med viss tveksamhet; Nance ger honom fullt stöd men är ofta förnuftets röst i deras relation. De har en tendens att gå lite för långt i sina nyfunna intressen (till exempel när de vill veta ursprunget till sina frigående kycklingar, vilket slutar med att de går med i en sekt).
 • Dave och Kath – ett väldigt aktivt par som verkligen ger allt när de provar nya saker, vilket brukar frambringa irritation hos vänner och ett allmänt glädjelöst resultat.
 • Nina och Lance – ett par som uppvisar stereotypiska könsroller. Nina, spelad av Armisen, älskar sociala medier, födelsedagar, fester och romantik; Lance, spelad av Brownstein med en elektroniskt fördjupad röst, har mustasch, är känslolös och älskar att laga bilar och åka motorcykel.
 • Candace och Toni – äger den feministiska bokhandeln Women and Women First. Paret, som gestaltar andra vågens feminism, driver sin bokhandel utan bekvämligheter såsom bokstavssorterat lager eller en dator för att söka efter böcker. Kunderna får ofta ett otrevligt bemötande, bland annat för att paret inte anser dem vara tillräckligt feministiska eller för gester som som triggar dem på olika sätt.
 • Spike och Iris – ett hipsterpar ständigt på jakt efter sådant som är autentiskt, oupptäckt och alternativt, och samtidigt redo att släppa sådant som är "förbi".
 • Bryce och Lisa – entreprenörer som startar många företag baserade på knäppa koncept. De myntade catchphrasen "put a bird on it!" i en sketch där fågelsilhuetter på olika föremål ansågs vara "konst".
 • The Gutterpunks
 • Portlands borgmästare (Kyle MacLachlan)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”‘Portlandia’ Renewed For Seasons 4 & 5”. Deadline. http://www.deadline.com/2013/06/portlandia-renewed-for-seasons-4-5/. Läst 13 juni 2013. 
 2. ^ ”'Portlandia' Renewed for Third Season”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/movies/news/portlandia-renewed-for-third-season-20120321. Läst 27 september 2012. 
 3. ^ ”Hanna Fahl: Hipstern är nu så välrepresenterad i samhället att den bara kan dö”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/hanna-fahl-hipstern-ar-nu-sa-valrepresenterad-i-samhallet-att-den-bara-kan-do. Läst 20 september 2012. 
 4. ^ ”Hipstern i blickfånget”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/hipstern-i-blickfanget/. Läst 20 september 2012. 
 5. ^ "15 Things You Probably Didn’t Know About Portlandia". IFC. Läst 27 oktober 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]