Sesam (TV-program)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sesam
Originaltitel Sesame Street
Genre Barnprogram
Land USA USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Sesame Workshop
Sändning
Originalkanal PBS
Originalvisning 1969
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Sesam (engelska: Sesame Street) är en amerikansk pedagogisk TV-serie för barn. Den har handdockor[a] ("muppar"[1]) i huvudrollerna, skapad av Jim Henson 1969. Tanken med Sesam är att barn skall inspireras att lära sig räkna och skriva.

Programmet hade premiär i USA 1969, och Sesam gjorde skaparna till pionjärer inom pedagogiska barnprogram med ett oändligt antal efterföljare och kopior världen över. I Sverige hämtade till exempel Fem myror är fler än fyra elefanter tydligt inspiration från Sesam. Handdockorna – "Mupparna" (engelska: the Muppets) – lanserades även senare i det rena underhållningsprogrammet Mupparna.

Sesam är idag världens längst pågående barnprogram och nyproduktion sker än i dag i stor skala på produktionsbolaget Sesame Workshop i New York. Nya avsnitt av Sesam sänds dagligen på det reklamfria televisionsnätverket PBS i USA.

Länder som gjort lokala versioner[redigera | redigera wikitext]

Årtal anger när sändningen inleddes.

Svenska versioner[redigera | redigera wikitext]

Sesam[redigera | redigera wikitext]

Serien hade svensk premiär 1976 och dubbades/bearbetades då till en svensk version, Sesam.

När serien dubbades till svenska 1976 användes följande skådespelare:

Svenska Sesam[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Svenska Sesam

1981 kom en ännu mer bearbetad version kallad Svenska Sesam. Denna svenska produktion var ren lågbudget[källa behövs] och Sverige blev det enda landet i världen där grundhandlingen ändrades. I Svenska Sesam var konceptet med Sesamgatan, där muppar och människor bor tillsammans, bortklippt. Istället fanns en ramhistoria som kretsade kring en teater, där bland andra Magnus Härenstam, Lill Lindfors, Gunilla Åkesson och Svante Thuresson spelade olika roller. Scenerna med muppar plockades från originalserien och dubbades till svenska. En del annat lokalt svenskt material adderades till detta, främst animationer av Owe Gustafson, intervjuer och porträtt av olika svenska barn.

I Svenska Sesam spelade följande skådespelare mänskliga roller:

Följande skådespelare gav röster till mupparna:

Sveriges Television har senare sänt repriser av 1970-talsversionen på Barnkanalen. Något inköp av nya program har däremot uppenbarligen inte varit aktuellt, troligtvis eftersom bearbetning kräver både pengar och stort engagemang.

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vissa större muppar var skådespelare i kostymer. Exempel: "Big Bird".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Mupparna". NE.se. Läst 28 maj 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]