Praktbrednäbbar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Praktbrednäbbar
Eurylaimus javanicus wild.jpg
Bandad brednäbb (Eurylaimus javanicus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljPraktbrednäbbar
Eurylaimidae
Vetenskapligt namn
§ Eurylaimidae
AuktorLesson, 1831
Släkten
se text
Synonymer
  • Asiatiska brednäbbar
  • Brednäbbar
Hitta fler artiklar om fåglar med

Praktbrednäbbar[1] (Eurylaimidae) är en familj med små tättingar. Alla arter i familjen förutom en förekommer från östra Himalaya och österut till Sumatra och Borneo. En art, grauerbrednäbben, hittas i Afrika.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Praktbrednäbbar mäter från 13 till 28 centimeter på längden. Merparten är kraftfullt färgade och de förekommer i täta trädkronor i fuktiga skogar, vilket gör att de är skyddade trots sina färggranna fjäderdräkter.[2] Näbben hos arterna är, precis som namnet antyder, bred, platt och nedåtkrök.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Praktbrednäbbar är till största delen insekts- och köttätare. Födan består av insekter, spindlar, tusenfotingar men även mindre ödlor och trädgrodor. Flygande insekter fångas i luften under upprepade korta, snabba flygturer ifrån en och samma utgångspunkt, på samma sätt som flugsnapparna. De plockar även byten ifrån blad och grenar i flykten. Vissa arter äter även frukt medan grauerbrednäbben (Pseudocalyptomena graueri) är fruktätare som bara tar en mindre mängd insekter.

De lever oftast i flockar, ofta i grupper om 20 individer. Boet, som är pungformat, ofta med en lång svans av fibrer, fästs vid hängande klätterväxter. Detta kamouflerar boet som ser ut av att vara slumpmässigt växtmaterial som fastnat i trädet, en effekt som förstärks ytterligare av brednäbbarna täcker boet med lavar och spindelnät.[2]. De lägger vanligtvis två till tre ägg.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Tidigare samlades alla brednäbbar i familjen Eurylaimidae. Genetiska studier visar dock att de inte varandras närmaste släktingar i förhållande till asiternaMadagaskar och den sydamerikanska sapayoan. Idag har därför två släkten med sammanlagt sex arter brutits ut till den egna familjen grönbrednäbbar (Calyptomenidae), varvid familjen Eurylaimidae blev tilldelad ett nytt svenskt trivialnamn, praktbrednäbbar.

Släkten och arter i familjen[redigera | redigera wikitext]

Eurylaimidae i sin begränsade form består av sex släkten med sammanlagt mellan nio och tolv arter, beroende på hur artgränser dras:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife Sverige (2019) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  2. ^ [a b] McClure, H. Elliott (1991). Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. sid. 158–158. ISBN 1-85391-186-0 

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Prum, R. 0. (1993). Phylogeny, biogeography, and evolution of the broadbills (Eurylaimidae) and asities (Philepittidae) based on morphology., Auk, 110:304-324.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]