Prathamastami

Från Wikipedia
Prathamastami
Enduri Pitha serveras under Prathamastami

Datum 2015 – 3 december

Datum 2016 – 21 november

Datum 2017 – 10 november

Prathamastami firas den åttonde dagen i månaden Margasira (november – december) och är en av de mest populära festivalerna i delstaten Odisha, Indien. Vid denna högtid hedras familjens äldsta barn. Han eller hon får nya kläder och får sitta på en träpiedestal. Framför barnet placeras en lerkruka full med vatten och över barnet hänger en mangogren och en kokosnöt.[1]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Prathamastami består av två ord: Pratham och astami. Pratham[2] är en organisation som arbetar för kvalificerad skolutbildning för utsatta barn. De ordnar bland annat förskoleutbildning.

Astami eller ashtmami kan översättas med festival.

Ritualer vid Prathamastami[redigera | redigera wikitext]

Shashti
barnens gudinna.

Barnet smörjs in med en högröd färg och sandelkräm och smyckas med blommor och heligt ris.[3] Morbrodern har ordnat med allt som behövs för ceremonin och köpt nya kläder till barnet.[4] Fem gryn, fem blad och fem blommor offras till gudarna Ganesha, Shashti och familjens gudom.

Festen och ceremonierna börjar med en måltid, som modern och alla äldre kvinnor i familjen har förberett. En förrätt med Pitha[a] och Khiri[b] Sedan huvudrätten Enduri Pitha som består av vignabönor[c], kokosnöt, råsocker och kryddor serverat på blad från gurkmeja.

Sedan kommer modern eller en äldre kvinna fram och önskar barnet god hälsa och ett gott liv. Modern ber till Sathi Debi, gudinnan som beskyddar barnet från allt ont.[5]

Social betydelse[redigera | redigera wikitext]

Den sociala betydelsen av denna ceremoni är att den förstfödda ska lära sig ansvar för familjens fortbestånd efter föräldrarnas död. Av den anledningen hedras det äldsta barnet och får äran att vara familjens överhuvud. [6] Det finns risk att yngre barn blir avundsjuka, de vill också få fina kläder. I moderna familjer, särskilt om båda föräldrarna är förstfödda, firas denna högtid för alla barn i familjen.[7]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ett bröd som i Odisha är extra sött.
  2. ^ En rispudding som uppfanns i Odisha för 2000 år sedan.
  3. ^ Påminner om mungbönor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Wikiartikel, 20 december 2016.
  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 4 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160304113815/http://www.odisha.gov.in/portal/LIWPL/event_archive/Events_Archives/113Prathamastami.pdf. Läst 8 augusti 2014. 
  2. ^ ”Pratham History” Arkiverad 23 november 2016 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 18 december 2016.
  3. ^ http://puriwaves.nirmalya.in/festivals/prathamastami
  4. ^ ”The Festival of Sathi Debi”. Läst 19 december 2016.
  5. ^ ”Orissa celebrates Prathamatami”. Läst 21 december 2016.
  6. ^ ”Social Significance”. Läst 21 december 2016.
  7. ^ ”Festival of Odisha” Arkiverad 30 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 18 december 2016.