Prednisolon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prednisolone-2D-skeletal.svg

Prednisolon är ett kortisonpreparat som används vid bland annat allergiska och reumatiska besvär. Det är en syntetisk glukokortikoid. Prednisolon användes med fördel vid de första 10 dagarnas insjuknande i bältros. Prednisolon används vid olika typer av sjukdomar för att dämpa inflammation och påverka immunförsvaret.[1]

Prednisolon är ett syntetiskt ämne som efterliknar kroppens egna kortisol eller kortikosteroider. Dessa naturliga ämnen utsöndras i kroppen som svar på stress (vilket även ett annat ämne som heter adrenalin gör). Kortikosteroider eller kortisol påverkar kroppen på flera sätt, till exempel dämpar det immunförsvaret, och ökar blodsocker och ämnesomsättning.

Prednisolon är dopingklassat och får ej användas av idrottsaktiva.

På grund av risk för allvarliga biverkningar bör man inte använda kortison utan läkarstöd. Tillfällig användning av receptfria preparat för utvärtes bruk dock undantaget. fass.se.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 10 november 2011. https://web.archive.org/web/20111110193422/http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Lakemedel-A-O/Prednisolon-Pfizer/. Läst 23 juni 2011.