President (politiskt ämbete)

Från Wikipedia
Amerikanska presidenter på en bild från 1991. Gerald Ford, Richard Nixon, George H.W. Bush, Ronald Reagan och Jimmy Carter.

President är ofta titeln på statschefen i en republik[1]. Det finns även en monarki där statschefen har denna titel, nämligen Förenade arabemiraten. I Iran är president titeln på regeringschefen, inte statschefen, och den ingår som del av titeln för regeringschefen eller för riksdagstalmannen i en del andra länder.

En president i en republik väljs oftast för en viss period, till exempel fyra år; se presidentval. Presidentval kan vara direkta val, där presidenten väljs av folket, eller indirekta val, där presidenten väljs av parlamentet eller någon annan institution i samhället. I många länder har presidenter kommit till makten på annat sätt, i vissa fall genom statskupp eller revolution, i diktaturer ofta genom att utses av sin företrädare, av det styrande politiska partiet eller av den styrande juntan, i andra fall kan en president tillträda genom överenskommelse mellan olika maktcentra i landet.

I republiker har man normalt inte riksregalier i samma utsträckning som i monarkier, men i många länder har presidenten ett presidentband som symbol för sitt ämbete.

President som titel för statschef[redigera | redigera wikitext]

President som titel eller del av titeln för regeringschef[redigera | redigera wikitext]

Titlar som ministerpresident och konseljpresident används i vissa länder för regeringschefen. Regeringschefen i de flesta tyska delstaterna har titeln ministerpresident.

President[redigera | redigera wikitext]

Titlar med ”president” som del[redigera | redigera wikitext]

President som del av titeln för parlamentets talman[redigera | redigera wikitext]

I Norge leds stortingets arbete av stortingspresidenten. I Tyskland leds förbundsdagens arbete av förbundsdagspresidenten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]