President (politiskt ämbete)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

President är ofta titeln på statschefen i en republik[1]. Det finns även en monarki där statschefen har denna titel, nämligen Förenade arabemiraten. I Iran är president titeln på regeringschefen, inte statschefen, och den ingår som del av titeln för regeringschefen i en del andra länder.

En president i en republik väljs oftast för en viss period, till exempel fyra år; se presidentval. Presidentval kan vara direkta val, där presidenten väljs av folket, eller indirekta val, där presidenten väljs av parlamentet eller någon annan institution i samhället. I många länder har presidenter kommit till makten på annat sätt, i vissa fall genom statskupp eller revolution, i diktaturer ofta genom att utses av sin företrädare, av det styrande politiska partiet eller av den styrande juntan, i andra fall kan en president tillträda genom överenskommelse mellan olika maktcentra i landet.

I republiker har man normalt inte riksregalier i samma utsträckning som i monarkier, men i många länder har presidenten ett presidentband som symbol för sitt ämbete.

President som titel för statschef[redigera | redigera wikitext]

President som titel eller del av titeln för regeringschef[redigera | redigera wikitext]

Titlar som ministerpresident och konseljpresident används i vissa länder för regeringschefen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”president”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/president. Läst 20 januari 2018.