Hoppa till innehållet

Primegate

Från Wikipedia

Primegate var en episod 2010 efter publicering i Aftonbladet om att Svenskt Näringsliv hade bekostat en pr-kampanj i syfte att driva socialdemokraternas politik åt höger, i en så kallad "tillväxtvänlig" riktning.

Efter det att Alliansen i riksdagsvalet 2010 hade lyckats kvarstå i regeringsställning, avgick Mona Sahlin som socialdemokratisk partiledare. Det uppstod en kamp om efterträdare och om i vilken riktning partiet skulle gå. I det sammanhanget publicerade Aftonbladet med början den 17 december 2010 uppgifter om att PR-byrån Prime, med socialdemokraten Niklas Nordström som konsult, haft ett uppdrag på 4,5 miljoner kronor av Svenskt Näringsliv i juni-oktober, i samband med valrörelsen 2010, vars syfte skulle vara att internt påverka socialdemokratin i ett antal frågor.[1][2] Uppgifterna väckte stor uppmärksamhet.[3][4] Primegate aktualiserade diskussioner om lobbying på olika nivåer och ledde också till att exempelvis Arenagruppen tog avstånd från sin tidigare sponsor Prime.[5]

Webbplatserna Makthavare.se och Dagens Opinion publicerade uppgifter om att Aftonbladets läckor fanns dels inom Prime och dels var tidigare medarbetare i socialdepartementet till dåvarande socialminister Berit Andnor och folkhälsominister Morgan Johansson. Makthavare.se tolkade avslöjandet av pr-kampanjen som ett spel mellan höger- och vänsterfalanger inom det socialdemokratiska partiet. Vänsterfalangen ansågs ha haft som syften att skandalisera ledande högerdebattörer samt vrida eftervalsdebatten till förmån för ett återvändande till en traditionell socialdemokratisk reformpolitik.