Svenskt Näringsliv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svenskt Näringsliv
FörkortningSN
GrundadMars 2001
Typarbetsgivarorganisation
Syfte/fokusföreträda medlemsförbunden
SäteStockholm, Sverige
Officiella språksvenska
Den här artikeln handlar om arbetsgivarorganisationen. För generell information om näringslivet i Sverige, se Sveriges näringsliv.

Svenskt Näringsliv är en svensk arbetsgivarorganisation som företräder privata företag i Sverige.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Svenskt Näringsliv är en näringslivsorganisation som företräder företag i Sverige. Organisationen bildades i mars 2001 genom en sammanslagning av Sveriges Industriförbund och Svenska Arbetsgivareföreningen.

Svenskt Näringsliv har 50 medlemsorganisationer. De är arbetsgivareförbund och branschföreningar. Några medlemsorganisationer förenar arbetsgivar- och branschrollen. De enskilda företagen är medlemmar i medlemsorganisationerna och samtidigt medlemmar i Svenskt Näringsliv.

De 60 000 medlemsföretagen har tillsammans närmare två miljoner medarbetare. Medlemsföretagen är verksamma inom en rad olika branscher, bland annat industri, handel, transporter, tjänster samt bygg och installation. 98 procent av medlemsföretagen har färre än 250 medarbetare.

Svenskt Näringsliv driver frågor som är gemensamma för alla företag, till exempel skatter, arbetsrätt, utbildning och infrastruktur. Medlemsorganisationerna driver branschspecifika frågor samt informerar, utbildar och ger råd direkt till medlemsföretagen. De medlemsorganisationer som är arbetsgivarförbund ger råd i arbetsgivarfrågor och förhandlar om kollektivavtal med fackliga organisationer.

Huvudkontoret finns i Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm. Det finns 21 regionala kontor i Sverige och ett kontor i Bryssel. Svenskt Näringsliv är medlem i den europeiska näringslivsorganisationen Business Europe.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Organisationens logo, 2012.

Verkställande direktörer[redigera | redigera wikitext]

Medlemsorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]