Profeten (bok)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Profeten (bok)
The Prophet (Gibran).jpg
Litterärt verk Redigera
Genrefilosofisk litteratur, prosadikt Redigera
För­fat­ta­reKhalil Gibran Redigera
Ursp­rungs­landUSA Redigera
Verkets eller namnets språkengelska Redigera
Utgiv­nings­da­tum1923 Redigera
MotivKhalil Gibran Redigera

Profeten är ett litterärt verk av den libanesiska författaren, poeten och konstnären Khalil Gibran. Boken består av 26 prosalyriska berättelser som innehåller visdomsord gällande det mänskliga tillståndet. Boken behandlar teman såsom kärlek, äktenskap, skönhet och tid. Den publicerades för första gången på engelska år 1923, men har sedan dess översatts till över 100 olika språk. Numera kan den betraktas som en av de mest sålda böckerna någonsin.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken inleds med att läsaren presenteras för den centrala karaktären, profeten Al Mustafa. Profeten är på väg mot hamnen för att med båt lämna den fiktiva ö-staden Orphalese där han har bott i 12 år. Han stannas av en grupp människor. Det framkommer att Al Mustafa är högt aktad av folket på ön. Gruppen ber honom att svara på deras frågor med sin visdom innan han lämnar ön och beger sig hem. Profeten bifaller önskemålet, varefter boken återger profetens predikningar om de olika ämnena.

De tematiska rubrikerna är, i den följd de återfinns i boken: Skeppet är här, Kärlek, Äktenskap, Barn, Att ge, Att äta och dricka, Arbete, Lycka och sorg, Hus, Kläder, Försäljning och köp, Brott och straff, Lagar, Frihet, Förnuft och passion, Smärta, Självkännedom, Att lära ut, Vänskap, Att prata, Tid, Godhet och ondska, Att be, Njutning, Skönhet, Religion, Död och slutligen Avskedet. [2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Acocella, Joan (30 december 2007). ”Prophet Motive” (på amerikansk engelska). The New Yorker. http://www.newyorker.com/magazine/2008/01/07/prophet-motive. Läst 19 mars 2022. 
  2. ^ ”The Prophet”. http://www.brainybetty.com/2007Motivation/Khalil%20Gibran%20-%20The%20Prophet.pdf. Läst 19 mars 2022.