Prospektering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Prospektering är sökandet efter naturråvaror, till exempel mineral och petroleum. Det utförs av prospektörer, som kan vara företag eller personer. Prospekteringsprocessen innehåller många faser, och vägen från mineralfynd till gruvdrift är lång. Där ingår geofysiska mätningar från flygplan av berggrundens egenskaper, provborrning, kemiska analyser av borrkärnor mm.

En viktig del i prospekteringsprocessen är finansieringen. Oseriösa gruvprojekt har i alla tider använts för att lura förhoppningsfulla investerare på pengar. Därför finns internationella bestämmelser om vilken information om en fyndighet som ska finnas innan exploatören söker pengar på kapitalmarknaden.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige bedrevs prospektering tidigare bland annat av Sveriges geologiska undersökning, men verksamheten upphörde efter statligt direktiv. Numera sköts prospekteringen av privatägda och internationella företag. Sverige är rikt på brytningsvärda mineral som guld, järn, koppar och uran. Därför bedriver gruvföretag från hela världen prospektering i Sverige.

Borrmetoder[redigera | redigera wikitext]

Vid prospektering används två olika bergborrmetoder – kärnborrning och RC-borrning. RC är en förkortning av Reverse Circulation. Kärnborrning är kostsamt, men resultatet är borrkärnor där geologerna kan se vad varje centimeter av berget innehåller. RC-borrning går snabbt och är billigare än kärnborrning. Resultatet är borrkax från olika djup i borrhålet. Detta kan dock i vissa faser av prospekteringen vara tillräckligt för att ge en uppfattning om vad som finns i berget.

Se även[redigera | redigera wikitext]