Protopunk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Protopunk var artister och band som kan sägas ha föregått den egentliga punken. Det handlar om band och soloartister som visat sig vara viktiga inspirationskällor till punkbanden men även andra band som påminde attitydmässigt och/eller musikaliskt om punkrocken. Det finns inte ett enda sound som passar in på alla de här banden utan soundet kunde skilja sig mycket åt.

Många protopunk-band hade dock det gemensamt att de inte bara utmanade musiketablissemanget utan även hippie- och flower power-rörelsens positiva inställning och kärleksbudskap och att deras sound ofta var naket och rått även om musiken inte var hård och aggressiv.

Det gäller dock inte bandet Los Saicos, verksamma några år på 60-talet, som anses vara det första punkbandet i världen, eftersom de, jämfört med band som Ramones på 70-talet , är mycket mer aggressiva.

Många av de band som kallas protopunk är garage-band från 1960- och det tidiga 1970-talet, men bland de som inspirerade och influerade punken finns även glamrock-band som New York Dolls, T.Rex och Roxy Music, samt artister som Patti Smith. Patti Smith kom sen själv liksom Television, att själv bli en del av den tidiga punkscenen i New York 1975-76

Exempel på band och soloartister som klassats som protopunk: