Pyjamas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel behandlar klädesplagget pyjamas. Se även Pyjamas (TV-program)
Flicka i pyjamasoverall.
Pojkar i pyjamasoverall.

Pyjamas är en tvådelad nattdräkt man ofta sover i med jacka eller tröja samt byxor, som finns för både damer och herrar. En endelad motsvarighet kallas för pyjamasoverall.

En pyjamas kan tillverkas i flera olika material, till exempel bomull, flanell och siden. Ibland hör en nattmössa till. I informellt språkbruk kan pyjamas även syfta på en nattklädsel bestående av udda överdel och byxor, exempelvis en t-shirt och mjukisbyxor.

Det svenska begreppet "pyjamasparty" är sannolikt en översättning av det ursprungligen amerikanska termen slumber party. Det syftar på en vanligen föräldraorganiserad social kvällsaktivitet för yngre barn. Deltagarna är klädda i pyjamas eller andra nattkläder och aktiviteterna avslutas med att barnen sover över hos den inbjudande familjen.[1]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet pyjamas kommer från engelskan, som i sin tur hämtat det från hindustani. Medan det på svenska är singular, är det engelska ordet med s på slutet plural och avser just att pyjamasen består av flera delar. Ytterst härstammar ordet från det persiska ordet payjama (پايجامه), som betyder "benplagg". Begreppet "pyjamas" anses ha kommit till västvärlden som ett resultatet av främst brittisk kolonial närvaro i Syd- och Östasien under 1800-talet.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bjud in till pyjamasparty! Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine., från "Pigga Barn".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]