Pyjamas

Från Wikipedia
Denna artikel behandlar klädesplagget pyjamas. Se även Pyjamas (TV-program)
Man i pyjamas.
Flicka i pyjamasoverall.

Pyjamas är en tvådelad nattdräkt. En endelad motsvarighet kallas för pyjamasoverall eller onepiece. De finns både för män och kvinnor och för vuxna och barn. Pyjamasen består av en jacka eller tröja samt byxor. Plaggen är i huvudsak avsedda att sova i, men används också innan man klätt sig för dagen och då man bytt till nattdräkten på kvällen.

Utformning, användning[redigera | redigera wikitext]

En pyjamas kan tillverkas i flera olika material, till exempel bomull, flanell och siden. Ibland hör en nattmössa till. I informellt språkbruk kan pyjamas även syfta på en nattklädsel bestående av udda överdel och byxor, exempelvis en t-shirt och mjukisbyxor.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet pyjamas kommer från engelskan, som i sin tur hämtat det från hindustani där det avser en form av enkla byxor. Medan det på svenska är singular, är det engelska ordet med s på slutet plural och avser just att pyjamasen ofta består av flera delar, men används ändå i plural även för en overallpyjamas.

Ytterst härstammar ordet från det persiska ordet payjama (پايجامه), som betyder "benplagg" (pāy, 'ben'; jāme, 'klädesplagg'[1]) Begreppet "pyjamas" anses ha kommit till västvärlden som ett resultatet av främst brittisk kolonial närvaro i Syd- och Östasien under 1800-talet.

Pyjamasparty[redigera | redigera wikitext]

Det svenska begreppet "pyjamasparty" är sannolikt en översättning av det ursprungligen amerikanska termen slumber party. Det syftar på en vanligen föräldraorganiserad social kvällsaktivitet för yngre barn. Deltagarna är klädda i pyjamas eller andra nattkläder och aktiviteterna avslutas med att barnen sover över hos den inbjudande familjen.[2]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”pyjamas”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/pyjamas. Läst 13 juni 2018. 
  2. ^ Bjud in till pyjamasparty! Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine., från "Pigga Barn".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]