Pyreneiska halvön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pyreneiska halvön i Europa.
Karta över Pyreneiska halvön med de största floderna utmärkta.

Pyreneiska halvön, eller Iberiska halvön, är en halvö i sydvästra Europa. Den har en areal på 582 860 km² och är Europas tredje största halvö, efter den skandinaviska och Balkanhalvön. Den Iberiska halvön består av tre länder, Portugal, Spanien och Andorra, samt engelska Gibraltar och del av det franska departemenetet Pyrénées-Orientales.

Halvön avgränsas mot syd och öst av Medelhavet och mot väst och norr av Atlanten. I nordöst bildar bergskedjan Pyrenéerna gräns mot Frankrike. Längst i söder separerar Gibraltar sund halvön från Afrika (Marocko) och spanska exklaven Ceuta.

Namnet "pyreneiska" kommer av Pyrene, en nymf i den grekiska mytologin. Namnet "iberiska" kommer av ibererna, ett folkslag som bodde på halvön innan den införlivades med Romarriket.

Runt år 711 invaderades hela Pyreneiska halvön av morer, som kom från Nordafrika och inom två år kontrollerade hela Pyreneiska halvön. Morerna har präglat särskilt Spaniens kultur och lämnade många kulturella minnesavtryck i Spanien, som till exempel Alhambra.

Länder[redigera | redigera wikitext]