Rådare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Rådare, feminin form , är en samlingsbenämning på mytologiska väsen av olika slag som råder och vakar över sina respektive domäner, exempelvis skogar eller berg. Ordstammen är samma som finns i skogsrået, bergsrået, etc. (som vanligtvis betraktades som feminina, medan rådare kan vara av bägge könen). Samiskan har ett begrepp för liknande väsen som heter radie och i fornnordiskan fanns ráð. Också den gamla betydelsen av tomtar (eng. 'gnomes') kan räknas till rådarna.

I gammal folktro ansågs att alla föremål, djur och växter hade en rådare, eller "ande" som vakade över dessa, och man var mycket mån om att hålla sig väl med dem. En rådare associerades med en viss del av i första hand naturen och i folktron talade man därför om bergsrået, skogsrået och sjörået. Ibland kunde en rådare även associeras med människans platser, till exempel skeppsrået och gruvrået. Rådaren tänktes ha makten över de djur och naturkrafter som hörde till dess domän. Den kunde ibland använda denna makt till att ge människor lycka men vanligare var det motsatta.

Hos praktiskt taget alla naturfolk finns någon form av motsvarande mytologi, och det finns fog att anta[enligt vem?] att det har funnits sedan stenåldern.

Rådare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]