Röda hund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Röda hund (olika betydelser).
Röda hund
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 B06
ICD-9 056
DiseasesDB 11719
MedlinePlus 001574
eMedicine emerg/388  peds/2025 derm/259
MeSH engelsk

Rubella eller röda hund är en infektionssjukdom som orsakas av ett RNA-virus som tillhör virusgruppen rubivirus inom togavirusfamiljen. Tack vare att virusstrukturen är kartlagd framgår det att den genomiska sammansättningen skiljer sig en aning mellan olika Rubellavirusstammar. Den var vanligare hos barn innan vaccinationsprogrammen sattes igång. Från och med år 1982 vaccineras både pojkar och flickor i Sverige med kombinationsvaccinet MPR. Sjukdomen ger karaktäristiska röda utslag efter en inkubationstid på cirka 2-3 veckor.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Hud med utslag från Rubella

Röda hund-infektionen börjar med snuva och svullna lymfkörtlar, framför allt i nacken men även i armhålor och ljumskar. Det är vanligt att vuxna, främst yngre kvinnor, drabbas av övergående artriter. Efter några dygn kommer små, blekröda eller brunaktiga utslag som sprider sig från ansiktet ner till armar och ben. Ledbesvär och feber förekommer, utslagen i ansiktet kan flyta ihop och bli mer blåröda. De försvinner inom två, tre dagar. Symtomen förväxlas lätt med bland annat morbilli, parvovirus, ockelbosjukan, adenoviros, enteroviroser, allergier, erythema multiforme eller någon läkemedelsreaktion. Infektion fastställs genom blodprov som även tas för att fastställa immunitet. I vissa fall kan sjukdomsförloppet vara så pass lindrigt att en diagnos aldrig fastställs. Därmed är det omöjligt att vara säker på att man inte har haft röda hund. Det är ganska vanligt med en mild och övergående ledvärk vid sjukdomens slut.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Röda hund saknar specifik behandling. Man rekommenderar vila, sängliggande och det officiella läkemedlet vid röda hund, enligt patient-fass, paracetamol. Man bör undvika starkt ljus om ögonen är irriterade och eventuellt badda ögonen med ljummet saltvatten då och då. Vid diagnos av en Rubella-infektion samt vid bedömning av immunitet används serologiska metoder som ELISA av Rubellaspecifik IgG och/eller IgM antikroppsaktivitet, hemolys i gel, aviditetstest innefattande mätning av IgG antikroppens bindningsförmåga. Röda hund behandlas inte efter sjukdomsutbrottet, fokus riktas mot förebyggande åtgärder som vaccinering. Efter en förebyggande vaccination bör en kvinna vänta i minst tre månader innan hon blir gravid för att vaccinet inte ska påverka fostret. Biverkningar av MPR-vacciner är ovanliga, men de förekommer. Såväl antalet anmälda biverkningar i Sverige som resultaten av stora internationella undersökningar visar att förekomsten av skador och biverkningar till följd av vaccination är obetydlig och att autism, Crohns sjukdom och andra typer av CNS-skador inte orsakas av vaccinet.

Vaccination[redigera | redigera wikitext]

Eftersom det har visat sig att kvinnor som insjuknat i röda hund tidigt under graviditeten kan få missbildade barn, vaccinerar man rutinmässigt barn, först vid 18 månaders ålder och sedan en gång till vid 12 års ålder. Röda hund är en fara för foster om de infekterats fram till den 16:e veckan. Efter vecka 16 är det oftast endast risk för att hörseln ska påverkas. Fostervattenprov, amniocentes, används för att upptäcka röda hund-infektioner hos fostret. Ett fostervattensprov inleds med ultraljud, varpå man tar prover via bukväggen. Därefter rengörs magen och en tunn nål förs in till livmodern och en matsked fostervatten sugs upp. Fosterskador inträffar endast under den tidiga graviditeten (maximalt fram till vecka 18, då minimal risk för fosterskador föreligger), och de innefattar bland annat allvarliga skador på hjärtat, hörseln, ögonen och hjärnan. Ju tidigare i graviditeten en kvinna blir smittad, desto större sannolikhet att barnet blir svårt skadat. De största fosterskadorna som blindhet, dövhet, utvecklingsstörning, missbildningar i hjärta och buk sker under de första åtta veckorna. En undersökning av kvinnor som haft röda hund någon gång under de första 16 graviditetsveckorna visade att 18 av de 36 födda barnen var skadade. Vanligen ges vaccinet i ett trippelvaccin som ger skydd mot påssjuka, mässling och röda hund.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]