Rösti

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rösti.

Rösti är en potatisrätt med ursprung i Schweiz där den mestadels serveras som tillbehör till kötträtter, exempelvis med stekt kalvkorv (Kalbbratwurst) eller strimlat kött (Geschnetzeltes).

Olika varianter av rösti förekommer, beroende på var i Schweiz den tillagas. I Zurich äts den tillsammans med kalv och champinjoner.[1] Framförallt tidigare förekom den även till frukost, då i huvudsak i kantonen Bern.[2]

Rösti kan framställas på flera sätt, men vanligtvis består den av riven rå eller kokt potatis som formas till centimetertjocka bullar eller plättar. Utmärkande är att inget bindemedel, utöver den stärkelse som redan finns i potatisen, används. Rösti steks i smör eller friteras i olja. Ibland smaksätts de med exempelvis ost, bacon, gul lök, morötter eller örtkryddor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Zürcher Geschnetzeltes with Rösti” (på Engelska). Zurich: History & Tradition. swisscommunity.org. http://www.swisscommunity.org/en/explore-switzerland/zurich/history-tradition. Läst 24 juni 2014. 
  2. ^ ”From farmers’ breakfast to national dish” (på Engelska). myswitzerland.com. http://www.myswitzerland.com/en-se/roesti.html. Läst 24 juni 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Rösti på livsmedelsdatabasen Fineli