Ramstein Air Base

Flygledartornet vid den amerikanska flygvapenbasen Ramstein Air Base i södra Tyskland.
Tack vare stödet från U.S. Army och byggandet av nya ramper, hangarer, lager och en passagerarterminal mm, är flygbasen Ramstein nu en viktig knutpunkt för lufttransporter överallt i Europa.

Ramstein Air Base (IATA: RMS, ICAO: ETAR) är en amerikansk flygvapenbas (militär flygplats) i förbundslandet Rheinland-Pfalz i södra Tyskland. Ramstein Air Base är USA:s största militära bas utanför USA.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

På Ramstein finns högkvarteret för United States Air Forces in Europe (USAFE) som är flygvapenkomponenten till United States European Command (USEUCOM). Samma person som är befälhavare för USAFE är också befälhavare för Nato-kommandot Allied Air Command.

Militärbasen är som en egen stad i staden och upptar en stor yta. Den ligger intill staden Ramstein-Miesenbach. Närmaste större stad är Kaiserslautern som ligger 16 kilometer ifrån, eller K-Town som blivit amerikanernas namn på Kaiserslautern.

Signifikativa händelser[redigera | redigera wikitext]

1981 utsattes basen för en terroristattack av Röda armé-fraktionen.

Under en flyguppvisning 28 augusti 1988 havererade ett av flygplanen i det italienska flygvapnets flyguppvisningsgrupp Frecce Tricolori och störtade rakt in i publikmassan. 70 människor omkom i tragedin och över 1 000 skadades.[1]

I samband med offentliggörandet av de hemligstämplade dokument som Edward Snowden förde till ljuset 2013, kom det fram att Ramstein Air Base är en viktig komponent i USA:s drönarprogram.[2]

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Ramstein Air Base, 8 januari 2011.
Panorama över Ramstein sett från Bismarcks tornet i Landstuhl.

Notförteckning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]