Ramstein Air Base

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Flygledartornet vid den amerikanska flygvapenbasen Ramstein Air Base i södra Tyskland.

Ramstein Air Base (IATA: RMS, ICAO: ETAR) är en amerikansk flygvapenbas (militär flygplats) i förbundslandet Rheinland-Pfalz i södra Tyskland. Ramstein Air Base är USA:s största militära bas utanför USA och bland annat skickades härifrån amerikanska bombplan till Irak under 2004. Här finns också högkvarteret för United States Air Forces in Europe som är flygvapenkomponenten till United States European Command. Militärbasen är som en egen stad i staden och upptar en stor yta. Den ligger intill staden Ramstein-Miesenbach. Närmaste större stad är Kaiserslautern som ligger 16 kilometer ifrån, eller K-Town som blivit amerikanernas namn på Kaiserslautern. I samband med offentliggörandet av de hemligstämplade dokument som Edward Snowden förde till ljuset 2013, kom det fram att Ramstein Air Base är en viktig komponent i USA:s drönarprogram.[1]

Signifikativa händelser[redigera | redigera wikitext]

1981 utsattes basen för en attack av Röda armé-fraktionen. Under en flyguppvisning år 1988 havererade ett av flygplanen i det italienska flygvapnets flyguppvisningsgrupp Frecce Tricolori och störtade rakt in i publikmassan. 70 människor omkom.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Ramstein Air Base, 8 januari 2011.

Notförteckning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]