Raser i The Elder Scrolls

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Detta är en sammanfattning av alla raser i datorspelsserien The Elder Scrolls. Tio av dessa raser är spelbara och vissa av dem nämns endast i böcker och vid fornlämningar i spelen.

Alver[redigera | redigera wikitext]

Aldmer[redigera | redigera wikitext]

Altmer[redigera | redigera wikitext]

Älvrasen Altmer kommer från provinsen Summerset Ilse. På det kejserliga språket kallas detta stolta, långa och gyllenehudade folk för High Elves, eller "kulturfolk". I riket anses ofta "High" betyda "stolt" eller "snobbig", egenskaper som rasen Altmer i allmänhet personifierar.

Altmerrasen anser sig ha, med viss rätt, den mest civiliserade kulturen i hela Tamriel. Det gemensamma språket i imperiet, tamrielska, är delvis baserat på Altmerernas tal och skrift. Även en stor del av imperiets konst, hantverk och vetenskaper härstammar från Altmerska traditioner.

Däremot kan Altmerernas självbelåten, självförtroende och överlägsenhet vara svår att uthärda för andra raser. Altmerernas är händiga, intelligenta och viljestarka; rasens starkaste begåvningar tillhör den mystiska konsten. Altmer skryter om att deras sublima fysiska natur gör dem betydligt mer motståndskraftiga mot sjukdomar än de "mindre raserna". Men de själva är också något känsliga för eld, frost, och chock.

Ayleid[redigera | redigera wikitext]

Bosmer[redigera | redigera wikitext]

Barbarrasen Bosmer kommer från provinsen Valenwood. I riket är de ofta associerade som Wood Elves, eller the Tree-Sap People som de kallas sig för. Detta antyder på rasens vilda vitalitet och ungdomlig energi, i kontrast till dess mer envisa kusiner, Altmererna och Dunmererna.

Bosmererna avvisar stela och formella traditioner i det högkulturella riket, och föredrar istället en romantisk, enkel existens i harmoni med naturen, dess vilda skönhet och vilda djur. Rasen är kvick och snabb i kroppen, och eftersom den är nyfiken av naturen, lämpar den sig speciellt väl som scouter eller tjuvar. Men mest av allt är Bosmer kända för sin skicklighet med bågar.

Deras förmåga att befalla enfaldiga varelser är också välkänt runtom i riket. Bosmererna är religiösa köttätare och kannibaler, men vill samtidigt inte förstöra träd och växters liv. De är dock inte motsträviga till att använda trä- eller vegetabiliska produkter som skapats av andra.

Chimer[redigera | redigera wikitext]

Sektfolket Chimer, "det förändrade folket" eller Changed Ones, var dissidenter som övergav Summerset Isle och inledde en stor utvandring till Morrowind. De följde profeten Veloths lära, som talade till dem på uppdrag av Boethiah, Prince of Plots och de tre andra goda Daedranerna.

Veloths och Daedranernas läror gav upphov till en ny kultur på Tamriel och ett nytt folk, Chimererna var fysiskt omöjliga att skilja från Altmererna, som också härstammar från Summerset Isle. Hädanefter var landsflyktingarna kända som Velothinerna. Termen kan också användas i en allmän betydelse för Dunmererna, fast det hänvisar till ex-Ashlandererna som har övergett sina nomadiska levnadssätt.

Dunmer[redigera | redigera wikitext]

Älvrasen Dunmer kommer från provinsen Morrowind, där den enorma ön Vvardenfell ligger. Rasen är även känd som Dark Elves, främst på grund av dess mörka hy. "Dark" omväxlas förstås också med "dyster" och "dåligt gynnad av ödet". Båda dessa betydelser omfattas av entusiasm från Dunmerernas karaktär.

De mörkhyade, rödögda Dunmererna kombinerar kraftfull intellekt med styrka och vighet. Egenskaperna producerar i sin tur överlägsna krigare och trollkarlar. På slagfältet är Dunmererna kända för sin skickliga och balanserade integration av svärdet, bågen och förstörelsemagin. Deras karaktärer är grymma, reserverade, misstroende och hyser förakt för andra raser.

Dwemer[redigera | redigera wikitext]

Dwemer, eller Dwarves, en icke-spelbar ras i spelet Morrowind, var en förlorad ras från Dwemereth, den region som nu kallas Morrowind. Deras ruiner och artefakter är utspridda över hela riket, särskilt inom Hammerfell (främst i bergen i Stros M'Kai), High Rock och Morrowind.

Namnet härstammar från betydelserna "djup" och "hemlig". Eftersom dessa var karaktäristiska egenskaper för rasen, blev följande rasens namn. Alternativt kallas rasen för Dwarves, som betyder dvärgar - en term som användes av imperialerna och möjligtvis skapades av jättarna.

Dwemererna skapade fritänkande, men ändå tillbakadragna älvklaner som ägnade sig åt vetenskapens, teknikens och det mystiskas hemligheter.

Falmer[redigera | redigera wikitext]

Älvrasen Falmer, eller Snow Elves, levde på kontinenten Tamriel, och kan i nuläget återfinnas på exempelvis ön Solstheim. Falmererna, liksom många tomtar, var ett stolt folk med en ovanligt hög kompetens av magi. De hade ett starkt motstånd mot frost eftersom deras hud var täckt med ett tunt lager av blåvit is. Den typ av bostäder som de bodde i är okänd.

Det enda kända vapnet som de använde är spjutet av Snow Prince, som beskrivs i boken "Fall of the Snow Prince". Det ryktas att vapnet hålls i snögraven beskriven i boken tillsammans med andra skatter. Spjutanvändaren kunde enkelt absorbera livet ur sina motståndare och överföra deras energi till sig själv, och sedan avsluta sin fiendes existens med et kraftfullt frostslag.

Många äventyrare har försökt att hitta graven, men ingen med någon framgång. Falmererna var en energisk ras, men också en ras som mestadels höll sig ifrån andra. Därav är lite känt om dem.

Vänsterhänta alver[redigera | redigera wikitext]

Maormer[redigera | redigera wikitext]

Orsimer[redigera | redigera wikitext]

Barbardjursrasen Orc är ett folkslag från "Pariahs Stad". Rasen kallas även Orsimer, eller från forna tider "Korrupta alver" eller "Pariahs Folk". Detta sofistikerade folkslag är känt för sin orubbliga mod i krig och dess orubbliga uthållighet för strapatser.

I det förflutna har orcerna varit mycket fruktade och hatade av andra folk och raser i Tamriel, men de har sakta men säkert vunnit acceptans i riket, i synnerhet för sin framstående tjänst i kejsarens legioner. Orcvapensmeder är prisade för sitt hantverk, och Orckrigare i tunga rustningar är bland de finaste frontlinjerna i rikets trupper, och är skräckinjagande när de använder sin magiska och ursinnade Berserkerkraft.

Det är mest Imperialmedborgare som betraktar Orcsamhället som grov och grym, men det finns mycket att beundra i dess hårda stamlojaliteter och generösa synsätt på lika rang och respekt mellan könen.

Mänskliga[redigera | redigera wikitext]

Breton[redigera | redigera wikitext]

Människorasen Breton är urinvånarna från provinsen High Rock. De är eniga i kultur och språk även om de är politiskt splittrade. Bretonerna utgör mestadels bonde- och soldatbefolkningen. Det magiska feodala kungadömet är rasens största rival om makten. Många bretoner kan magi, och har medfödd resistens mot detsamma.

Rasen är känd för sin färdighet i abstrakt tänkande och aggressiva vanor. De är dock inte den enda etniska gruppen från High Rock, utan även häst- och häxfolken har sina tillhörigheter i regionen. Dessa folk skulle också kunna kallas för Bretoner, fast det skulle primärt vara av geografisk etikett, och inte av rasernas egenskaper.

Imperial[redigera | redigera wikitext]

Den civiliserade rasen Imperial härstammar från den kosmopolitiska provinsen Cyrodiil - vars invånare är välutbildade och vältaliga, därav rasens smeknamn Cyrodils. Imperialerna är också kända för sina medborgararméer och för sin disciplin och utbildning.

Trots en fysiskt mindre imponerande styrka än andra raser, har Imperialerna visat sig vara sluga diplomater och affärsmän. Dessa egenskaper, tillsammans med rasens enastående skicklighet och krigsutbildning, har gjort det möjligt för den att underkuva alla andra folk och raser, och att uppföra monument till fred och välstånd som omfattar hela riket.

Rasens ledning har avtagit genom epokerna, och de flesta historiker hänvisar till ursprung av tre olika riken. De upprepade uppgångarna och fallen av hemprovinsen Cyrodiil har dock aldrig omöjliggjort för kontinenten att åter ordna sig, och vart och ett av dessa fall har markerat en ny epok i den tamrielska historien.

Nede[redigera | redigera wikitext]

Nord[redigera | redigera wikitext]

Människorasen Nord har Skyrim som hemprovins. Denna höga och ljushåriga ras är känd för sin otroliga köldresistens och magiska frostkunskaper. Norderna är entusiastiska krigare, och agerar som legosoldater runtom hela riket. De är ivriga att öka sin krigiska färdigheter utöver Skyrims möjligheter, de briljerar i alla slags krigföringar.

Norderna trivs i det kalla, och är kända som ett militärt folk för sina grannprovinser. De är också naturliga sjömän, och har åtnjutit nautisk handel sedan deras första vandring över havet från Atmora. De styr många besättningar och handelsflottor i många regioner, och kan oftast hittas längst rikets kuster.

Redguard[redigera | redigera wikitext]

Människorasen Redguard härstammar från provinsen Hammerfell. Dessa naturligt begåvade krigare är mörkhyade och strävhåriga. Detta aggressiva folkslag tycks vara fött för att slåss, trots att dess stolthet och starka oberoendeanda gör dem mer lämpade som scouter, äventyrare eller frigående hjältar än som vanliga legosoldater.

Förutom deras kulturella tillhörighet för många vapen och rustningsstilar, är Redguarderna också fysiskt välsignade med hårda kroppskonstitutioner, resistens mot gift och snabbhet i foten. Redguarderna delar dock inte samma blod som de andra människoraserna, och har inget gemensamt med det uråldriga mänskliga hemlandet Atmora.

Kothringi[redigera | redigera wikitext]

Akaviri[redigera | redigera wikitext]

Ka Po' Tun[redigera | redigera wikitext]

Kamal[redigera | redigera wikitext]

Tsaesci[redigera | redigera wikitext]

Tang Mo[redigera | redigera wikitext]

Drakar[redigera | redigera wikitext]

Bestialiska raser[redigera | redigera wikitext]

Argonian[redigera | redigera wikitext]

Reptilrasen Argonian härstammar från provinsen Black Marsh. Det är lite känt om dessa invånares hemprovins, och förstås desto mindre om dem. Åratal av försvar av sina gränser har gjort rasen till experter i gerillakrig. Dess naturliga förmåga att göra dem lika hemma i vattnet som på land har också ökat rasens lämplighet för krig.

Argonianerna är väl lämpade för förrädiska träsk på grund av sitt hemland, och har utvecklat naturlig immunitet mot sjukdomar och gifter som har dömt många upptäcktsresande i regionen. Deras till synes uttryckslösa ansikten innehåller en glimt av lugn intelligens, och många Argonianer är vana med den magiska konsten.

Dock förlitar sig även Argonianerna på list eller stålstyrka för att överleva, och deras naturliga smidighet gör dem skickliga på att anpassa sig till dessa levnadssätt. De är i allmänhet ett reserverat folk, långsamma att lita på andra och har svårt att veta. Ändå är de hårt lojala, och kommer att kämpa till döden för dem de har som vänner.

Hist[redigera | redigera wikitext]

Imga[redigera | redigera wikitext]

Khajiit[redigera | redigera wikitext]

Kattrasen Khajiit är varelser från provinsen Elsweyr. Rasen är välkänd för sin stora intelligens, smidighet och rörlighet. Dessa egenskaper gör dem till utmärkta tjuvar, men också till skräckinjagande krigare. Khajiiterna är sällan begåvade med magiska färdigheter. Detta innebär dock inte att de inte har förmågan att utnyttja sådana krafter, utan endast att ansträngande träning måste vidtas för att göra magi till ett seriöst alternativ, genom antingen passiva eller aggressiva handlingar.

Fysiologiskt skiljer sig Khajiiterna mycket från olika människoraser, inte bara i benstommen av huden (som är besatt av en svans och akterledade ben) och sminket (den "pälsen" som täcker deras kroppar), utan också i deras matsmältning och metabolism. Tillsammans med Argonianerna utgör Khajiiterna rikets "bestras", på grund av dess tropiska kvaliteter.

Sload[redigera | redigera wikitext]

Gudomliga[redigera | redigera wikitext]

Daedra[redigera | redigera wikitext]

Daedra, en icke-spelbar ras i Elder Scrolls-spelen, är en klass av gudomliga varelser som inte deltog i skapandet av Mundus och behåller därmed hela sin makt. Ordet kommer från aldmeriskt ursprung, och betyder ungefär "inte våra förfäder", till skillnad från Aedra-"förfäderna".

Tekniskt sett skrivs Daedra endast i pluralis, men klassen beskrivs även som singularis i praktiken. Grammatiskt korrekt böjning i singularis är dock "Daedroth", men detta begrepp har senare kommit att hänvisa till en specifik art av klassen Daedra.

Framförallt bland människor är dessa varelser ofta förknippade med demoner. Detta är i själva verket felaktigt, fastän denna ras har en stark förkärlek för förstörelse. Eftersom rasen är bortom all dödlig bemärkelse, är de inte kapabla till att vara varken "onda" eller "goda" i de levandes förstånd. Deras handlingar och beteenden, liksom natur, är subjektivt tolkat som ont, eftersom det är på detta sätt som de oändliga daedriska begreppen "translittererar" till den ändliga dödliga världen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]