Real VMX

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Real VMX
Vmx.jpg
Real VMX
Företag / utvecklareAllmänheten
OS-familjVxWorks-liknande
ArbetsstatusPåbörjat
KällkodFri Programvara
Senaste version0.1.3/ 28 januari 2009
LicensLGPL
KärntypMikrokärna
WebbplatsReal VMX-projektet
Real VMX Terminal
Real VMX i 640x480, 16 färgers grafikläge

Real VMX står för Realtime Virtual Memory uniX (engelska). Det är en VxWorks-liknande operativsystemskärna som i likhet med Linuxkärnan är släppt som fri programvara.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Projektet grundades den 16 april 2008 på sourceforge, och den första fungerande kärnan fanns tillgänglig den 30 oktober 2008 i pre-alpha-versionen 0.0.5. Projektet blev tillgängligt under LGPL-licens från och med den 16 november 2008.

OS-överblick[redigera | redigera wikitext]

Nyckelfunktioner:

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

Mjukvaruutvecklingen görs med GNU Compiler Collection, GCC på en Linux-plattform. All funktionalitet i den slutgiltiga applikationen är länkad in i samma binärfil som operativsystemkärnan. När man utvecklar för ett inbyggt system behövs en korskompilator. Den utgående filen är en ELF-binärfil som kan lagras på EPROM eller laddas över till målsystemet över Ethernet.

Medan man avlusar sitt program kan man ladda in det i en PC från hårddisken[1] i samband med datorns uppstart. Man kan även använda det som ett operativsystem på sin PC. För att göra detta behövs en bootloader som kan ladda ELF-binärfiler, till exempel GRUB.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Verifikation av installation på PC (Engelska), Hämtad 27 november 2008 Arkiverad 24 november 2009 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]