Regionsjukvård

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Regionsjukhus)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Regionsjukvård är i Sverige en beteckning på den sjukvård som har ansvar för särskilt komplicerade eller sällsynta sjukdomar och skador. Denna sjukvård bedrivs vid Sveriges sju regionsjukhus, som har mer högspecialiserad vård än länssjukhus och länsdelssjukhus.

Inom regionsjukvården behåller läkarna och sjuksköterskorna sin skicklighet och kompetens genom att behandla komplicerade eller ovanliga sjukdomar på ett tillräckligt stort antal patienter. Alla landsting har inte regionsjukhus; istället har dessa avtal med ett närliggande landsting om den högspecialiserade vården. Vanligtvis är avtalen med ett annat landsting inom samma sjukvårdsregion. Med förslaget om nya regioner är ett av huvudargumenten att varje region ska ansvara för varsitt regionsjukhus.[1]

Regionsjukhus Tätort Region Befolkningsunderlag
Norrlands Universitetssjukhus Umeå Norra sjukvårdsregionen 897 986
Akademiska sjukhuset Uppsala Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2 119 665
Universitetssjukhuset Örebro
Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm Stockholms sjukvårdsregion 2 436 767
Universitetssjukhuset Linköping Sydöstra sjukvårdsregionen 1 074 540
Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Västra sjukvårdsregionen 1 920 244
Skånes universitetssjukhus Lund Södra sjukvårdsregionen 1 878 387
Malmö
Datum: 2019-12-31[2]

Samtliga regionsjukhus räknar sig som universitetssjukhus. Notera vidare att Södersjukhuset (SÖS) i Stockholm ej räknas som regionsjukvård.

Endast vid ett fåtal sjukhus finns den dyraste och mest avancerade utrustningen. Dessa sjukhus får ta emot patienter från hela landet. Skånes universitetssjukhus i Lund och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, har bland annat hjärtkirurgi för barn som riksspecialitet. Universitetssjukhuset i Linköping och Akademiska sjukhuset i Uppsala behandlar allvarliga brännskador. Specialister inom cystisk fibros finns vid Skånes universitetssjukhus i Lund och Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge kommun.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Läkartidningen - Sex regioner föreslås”. www.lakartidningen.se. http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/03/Sverige-ska-delas-i-sex-delar/. Läst 6 augusti 2016. 
  2. ^ ”Folkmängd i riket, län och kommuner 31 december 2019”. Statistiska centralbyrån. 20 februari 2020. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/kvartals--och-halvarsstatistik--kommun-lan-och-riket/kvartal-4-2019/. Läst 20 februari 2020.