Ren & Stimpy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ren & Stimpy
OriginaltitelThe Ren and Stimpy Show
GenreAnimerad sitcom
Svart humor
Skapad avJohn Kricfalusi
MedverkandeJohn Kricfalusi (1991-1993)
Billy West
Antal avsnitt52 (som hela)
93 (som separerade)
Längd (per avsnitt)22 minuter
Antal säsonger5
LandUSA USA
Kanada Kanada
Sydkorea Sydkorea
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagSpümco (säsonger 1-2)
Games Animation (säsonger 3-5)
Nickelodeon Animation Studio (TBA)
Exekutiv producentVanessa Coffey
Mary Harrington
DistributörViacomCBS Domestic Media Networks
Sändning
OriginalkanalNickelodeon (1991–1995)
MTV (1996)
Comedy Central (TBA)
Originalvisning11 augusti 199120 oktober 1996
LjudformatDolby Stereo (1991–1994)
Dolby Surround (1994–1995)
StatusAvslutad
Kronologi
UppföljareRen & Stimpy "Adult Party Cartoon"
Externa länkar
IMDb

Ren & Stimpy (orig. The Ren and Stimpy Show) är en amerikansk-kanadensisk-koreansk animerad TV-serie, ursprungligen visad på amerikansk TV åren 1991-1996. Serien är skapad av den kanadensiske animatören John Kricfalusi, och visades på barnkanalen Nickelodeon. I Sverige visades den på SVT2[1] och den svenska versionen av Nickelodeon.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien är en komedi med tydliga satiriska ambitioner, och kretsar kring de två titelfigurerna, Ren, en hetlevrad och lätt psykotisk chihuahuahund, och Stimpy, en korkad, men godhjärtad, katt. Seriens innehåll möttes dock tidvis av kraftig kritik, huvudsakligen för dess extrema och ofta våldsamma humor. De inslag som kritiserades hårdast inkluderade, utstuderat fysiskt våld, mordförsök och psykiska sammanbrott.

Som en följd av dess omtvistade innehåll valde Nickelodeon att censurera flera av seriens avsnitt, och att helt låta bli att sända andra. Dessutom var Kricfalusi en perfektionist som vägrade kompromissa om något och som krävde att varje avsnitt skulle vara bra nog enligt hans standard, vilket kunde leda till att flera scener fick tecknas om och att många tagningar togs med röstskådespelarna. Allt detta kunde leda till att produktionen av ett enskilt avsnitt kunde gå över en deadline och försenas från allt från nio månader till ett år. Vad mera är, Kricfalusi skulle ofta behandla illa de andra arbetarna genom att knuffa dem, skrika mot dem eller skylla sina egna misstag på dem.

Efter två säsonger valde Nickelodeon att överlåta serien till sin egen animationsstudio, Games Animation, samtidigt som Kricfalusi tvingades lämna serien. Under det nya teamet trubbades seriens mest kritiserade inslag ned, i syfte att göra den mer lämpad för kanalens publik, samtidigt som serien sändes i avsedd tid utan förseningar.

Röstskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Kricfalusi gjorde först Rens röst, när Nickelodeon senare avslutade hans kontrakt tog Billy West, som redan gjorde rösten till Stimpy istället över. Andra noterbara aktörer som medverkade i gästroller är Cheryl Chase, Frank Zappa, Randy Quaid, Gilbert Gottfried, Rosie O'Donnell, Dom DeLuise, Phil Hartman, Mark Hamill, Alan Young och Frank Gorshin.

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

2005 släpptes en DVD-samling med de avsnitt som John Kricfalusi skapade. Med i denna samling finns även ocensurerade versioner av några avsnitt.

Ny omgång[redigera | redigera wikitext]

2003 gjorde serien comeback med nya avsnitt, då under titeln Ren and Stimpy Adult Party Cartoon, denna gång på kabel-TV-kanalen TNN (nuvarande Spike TV). Produktionen var åter under Kricfalusis ledning, den återgick till det ursprungliga formatet, och huvudmålgruppen var denna gången "unga vuxna". Serien lades den ner efter tio avsnitt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Komorowski, Thad (2013). Sick Little Monkeys: The Unauthorized Ren & Stimpy Story 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]