Gilbert Gottfried

Från Wikipedia
Gilbert Gottfried
Gilbert Gottfried, 2016.
Gilbert Gottfried, 2016.
FödelsenamnGilbert Gottfried
Född28 februari 1955
Brooklyn, New York, USA
Död12 april 2022 (67 år)
New York, USA
MediumRoast, ståuppkomik
NationalitetAmerikansk
År som aktiv1980–2022
Genre(r)Satir, improvisation
ÄmnesområdenRasism, religion, sex
Betydande rollerSaturday Night Live
Aladdin
The Aristocrats
Webbplatswww.gilbertgottfried.com/
IMDb

Gilbert Jeremy Gottfried, född 28 februari 1955 i Brooklyn i New York,[1] död 12 april 2022 i New York,[2][3][4] var en amerikansk skådespelare och ståuppkomiker. Gottfried var känd för att genomföra sina karaktärer och uppträdanden med kisande ögon och en skrikig och gnällig röst.[5] Han medverkade i mindre roller i en mängd filmer och eftersom han tidigt uppskattades av kollegorna utan att ha fått ett riktigt stort publikt genombrott kallas han "komikernas komiker".

Gottfried började med ståuppkomik på amatörklubbar i New York redan vid 15 års ålder. År 1980, fick producenterna till NBC:s sketchprogram Saturday Night Live upp ögonen för honom och han fick en av platserna i ensemblen. Han medverkade i tolv avsnitt utan att få speciellt mycket utrymme och utan sin speciella röst och kisande ögon.

Senare agerade han som röstskådespelare till tecknade filmer till exempel som papegojan i Disneyfilmerna om Aladdin.

Vid en roastning av Hugh HefnerNew York Friars' Club tre veckor efter 11 september-attackerna skämtade han om dessa och blev utbuad. Han avbröt då dessa skämt och gjorde en version av The Aristocratsskämtet som senare tog upp en stor del av filmen med samma namn.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Gilbert Gottfried, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]