Renault Espace

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Renault Espace I & II (IB)
EspaceTSE1phase1.jpg
Renault Espace rear 20080930.jpg
Espace I & II (IB)
Grundinformation
Märke Renault
Tillverkning 1984-1991
Designer Philippe Guédon
Konstruktion
Klass MPV
Karosseri 5-dörrar, 2-7 säten
Drivlina
Motor rak 4
Effekt 108 hk
Drivning fram
Växellåda 5-vxl man
Bränslekapacitet 80 l
Dimensioner
Längd 4250 mm
Bredd 1780 mm
Höjd 1700 mm
Vikt 1200 kg
Kronologi
Efterträdare Espace III (II)
Renault Espace III (ll)
Renault Espace front 20080215.jpg
Renault Espace rear 20080215.jpg
Espace IIl (ll)
Grundinformation
Märke Renault
Tillverkning 1991-1997
Konstruktion
Klass MPV
Karosseri 5-dörrar, 2-7 säten
Drivlina
Motor rak 4, V6
Effekt 108 hk - 153 hk
Drivning fram, 4x4
Växellåda 5 vxl man, 4-steg aut.
Bränslekapacitet 80 l
Dimensioner
Längd 4429 mm
Bredd 1795 mm
Höjd 1693 mm
Vikt 1330 kg - 1450 kg
Kronologi
Föregångare Espace II (IB)
Efterträdare Espace IV (III)
Renault Espace IV (III)
Renault Espace front 20080222.jpg
Renault Espace rear 20080222.jpg
Espace IV (III)
Grundinformation
Märke Renault
Tillverkning 1996-2002
Konstruktion
Klass MPV
Karosseri 5-dörrar, 2-7 säten
Drivlina
Motor rak 4, V6 24V
Effekt 100 hk - 194 hk
Drivning fram,
Växellåda 5 vxl man, 4-steg aut.
Bränslekapacitet 80 l
Dimensioner
Längd 4571 mm
Bredd 1810 mm
Höjd 1690 mm
Vikt 1571 kg - 1690 kg
Kronologi
Föregångare Espace III (II)
Efterträdare Espace V (IV)
Renault Espace V (IV)
Renault Espace IV 2.0 dCi Facelift front 20100718.jpg
Renault Espace IV 2.0 dCi Facelift rear 20100718.jpg
Espace V (IV)
Grundinformation
Märke Renault
Tillverkning 2002-
Konstruktion
Klass MPV
Karosseri 5-dörrar, 2-7 säten
Drivlina
Motor rak 4, V6 24V
Effekt 130 hk - 245 hk
Drivning fram,
Växellåda 6 vxl man, 6-steg aut.
Bränslekapacitet 80 l
Dimensioner
Längd 4660 mm
Bredd 1860 mm
Höjd 1730 mm
Vikt 1665 kg - 2010 kg
Kronologi
Föregångare Espace IV (III)

Renault Espace är en fransk minibuss från Renault som lanserades 1984.

Renault Espace var bilvärldens första så kallade "MPV" vid lanseringen.


Nuvarande Renault Espace finns med två karossversioner, normal längd (Espace) och en förlängd variant (Grand Espace).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bilen utvecklades av MATRA Automobiles som skulle ersätta deras Matra Rancho som var en gammal bil i konstruktion och rostade väldigt. Denna bil skulle inte rosta! Man utgick ifrån sina kunskaper som bl.a. sportbilstillverkare och tillverkare av snabbtåg och gjorde ett starkt förzinkat stålchassie med många lättningshål och klädde detta med kompositmaterial. Man utgick också ifrån att göra en bil med mer volym inte en mindre skåpbil. Därför har Espace aldrig haft någon skjutdörr, utan är en femdörrars volym-personbil utan separata rum för bagage, passagerare och motor, en så kallad monospace eller enrummare där VW Typ 2 (bussen) var den första men Matra här gjorde vad många andra fabrikanter bara vågat göra som konceptbilar på motorshower, en maxibil, inte en minibuss. En bil med bilens ekonomi, säkerhet och väghållning men högbyggd och med framrutan framdragen över motorn för bättre innerutrymmen samt med flexibel inredning där framstolarna var snurrbara för att kunna vändas bakåt när bilen skulle användas som kontor eller pique-nique-plats och baksätena bestod av 5 separata säten som kunde fällas till bord, plockas ut indiiduellt eller vändas mot färdriktningen för tex säker barntransport. Biltypen ansågs vara den slutgiltiga formen för hur en bil skulle se ut i framtiden och namnet "Espace" blev därför en perfekt etikett på den nya bilen då det betyder både "rymd" och "utrymme" på franska.

Strax innan det var tid att börja producera bilen så köptes Matra upp av PSA (Citroën & Peugeot). PSA var inte intresserad av denna typ av bil och ville lägga ner projektet. Projektgruppen tog då kontakt med Renault och redan samma eftermiddag efter att ha visat prototypbilen hos Renaultledningen hade man ett förhandskontrakt. Renault trodde inte heller på biltypen men behövde något spektakulärt och frantidsorienterat att visa upp för världen inför det kommande nya spännande årtiondet, 80-talet!

Renault fick först helt rätt, alla skrev om Espace, alla pratade om Espace, men ingen köpte Espace. inte fören efter något år då man vant sig vid idén och sedan dess har det varit kö på modellen och de marknader (tex den svenska) som inte tog in Espace Fas 1 fick inte heller Espace Fas 2 (sedermera omdöpt till Fas 1B när Renault lancerade sin egen plåt-Espace och av någon anledning inte ville kalla den Fas 5 utan Fas 4!) utan fick vänta till Fas 3 (sedermera omdöpt till Fas 2, se ovan) innan man kunde skryta med originalet till den nya biltypen! Då hade redan Chrysler, Toyota och många andra fabrikörer redan hunnit komma med sina versioner på temat Espace och importören missat tåget!

Bilen bestod/består av ett varmgalvaniserat (26 kg zink!) stålchsassi som tillverkat av Matra i deras fabrik i Romorantin-Lanthenay. Chassit skickades till Dieppe, Renault sportbilsfabrik. Där klädde man chassit med plastpaneler, plasthuv och baklucka av plast.
Detta gjorde bilen mycket lätt för sin storlek. Även slutmontering gjordes här. I denna fabrik jobbar man mycket manuellt, därför blev leveranstiderna längre än normalt för Espace.

Espace Fas 1 känneteknas av att den har front och akter som starkt liknar Renaults minibussar Traffic och Master från samma tid. Den tar i huvudsak sin teknik från Renault 18. Espace Fas 2 (sedermera Fas 1B, se ovan) känns tydligast igen på bakluckan som blev en kupa istället för en platta för att skapa mer rymd åt de två bakersta sätena. Fronten fick nu ett eget Espace-ansikte och tekniken togs från den något kraftigare Rensult 20 istället. Med Fas 2 (1B) kom också modellen Quadra vilken hade permanent fyrhjulsdrift. Espace Fas 4 (3, se ovan) fick en helt ny karros med 90-tals-runda former och flera förbättringar av flexibiliteten och säkerheten i bilen men tekniken inunder förändrades inte. Nu kom också ett 6-cylindrigt bensinmotoralternativ till de tidigare 4-cylindriga bensin- och dieselmotorerna. Fas 3 (2) var den första Espacen den svenska Renaultrepresentanten Volvo fick ta in till Sverige eftersom man tackat nej till Fas 1. Espace Fas 4 (3, se ovan) var den sista Espacen tillvekad av skaparen Matra. Rymdfärje-känslan blev här komplett med futuristiskt formgiven instrumentpanel med digitala instrument och (på automatväxlade versioner) rättväxel. Motorn i Fas 4 (3) blev nu tvärställd så bilen blev ännu större i kupén och nu lades ytterligare en karrosversion till iform av Grand-Espace som var förlängd så att de bakersta passagerarna inte satt i bagageutrymmet. Espace Fas 5 (4, se ovan) är inte en vidareutveckling av Matras ursprungsbil från tidigt 80-tal utan en helt igenom egen Renault-konstruktion i plåt. Fas 5 (4) blev världens då säkraste bil med mycket genomtänkt konstruktion och kom att produceras i en för modern tid väldigt lång period utan större förändringar.

Biltypen Espace skapade har fått många namn, maxibil, MPV, familjebuss, flexibil, och skapade en egen klass i europas bilindustri likt Volkswagen gjort med Golfklassen. General Motors köpte in den nya Espace och gjorde en amerikansk kopia med Pontiac Trans-Sport som också hade plastkarros, separata stolar och ett futuristiskt utséende. Volkswagen och Ford gjorde gemensam sak för att konkurera med Matra-Renault och skapade Espace-kopiorna Ford Galaxy/VW Sharan/Seat Alhambra som också hade 5 separata säten och 4 personbilsdörrar. Även PSA (Peugeot/Citroën) fick gå ihop med en annan tillverkare för att möta succén Espace och skapade Fiat Ullusé/Lancia Zeta/Peugeot 806/Citroën Evasion som också hade 5 separata stolar men skjutdörrar bak för att skilja sig iallafall något från Espace.

Med Espace fick Renault nytt mod och kom med en våg av nytänkande modeller i kölvattnet på Matras idé, först ut var microbilen Twingo, en monospsce i miniatyr, sedan kom Scenic som rörde om bland familjebilarna i mellanklassen och så Kangoo som inte heller såg ut som något bilvärlden tidigare sett. Alla dessa tre Espace-arvingar blev succeer och stilbildare medan två andra floppade totalt: Espace-idén fungerade inte i lyxbilsegmentet där Renault lancerade den vågade Vel Satis eller i sportcupéklassen där Matra och Renault gjorde ett försök med Avantime. Men Espace, Twingo, Scenic och Kangoo är alla verkliga framgångar för det av Matra upplivade då statliga märket Renault under 80-, 90-, 00- och 10-talet! Matra är nu nedlagt efter misslyckandet med Avantime så någon mer Espace-succé därifrån kommer världen inte att få se.

Matra Automobiles tillverkade Espace fram till år 2002. Sedan dess tillverkar Renault modellen helt själv i sin fabrik i Sandouville. Härefter är bilen tillverkad på konventionellt sätt av plåt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]