Renault Twingo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Renault Twingo I
Renault Twingo II

Renault Twingo presenterades 1993 som ett komplement till den större Clio och är en småbil i A-segmentet med en totallängd på 343 cm. Huvudkonkurrenten är Ford Ka. Inspirationen till Twingo, som har en så kallad monospacekaross där motor, kupéutrymme och bagagerum flyter samman, kom från den polska konceptbilen Beskid från början av 1980-talet. Beskids konstruktion var patenterad, så Renault fick vänta tills detta patent tog slut. Fransmannen Patrick Le Quément stod dock för den slutgiltiga designen av Twingo, som än idag är relativt futuristisk. Bilen fick beröm för att den hade stort utrymme för sin storlek. Baksätet kunde skjutas bakåt så att även storvuxna personer fick bra plats (vilket dock inkräktade på bagageutrymmet).

Twingo erbjuds motorer på 1,1 respektive 1,2 liter och finns bara i ett tredörrars halvkombikarosseri. Instrumenteringen är digital och centralt placerad och inredningen är utförd i glada färger, vilka varierar beroende på karossfärgen. Ett vanligt tillbehör, framför allt i Sydeuropa, är ett stort soltak i canvas. Många specialmodeller har genom åren erbjudits; till exempel hade Renault i slutet av 1990-talet ett samarbete med modeskaparen Benetton och sålde en Twingovariant med detta namn som hade en speciell färg, utrustning och Benettonlogotyper på sidorna.

Efter att modellen introducerats kritiserades den starkt för ett undermåligt krockskydd, vilket dock förbättrades i den ansiktslyfta version som kom 1998. I Sverige såldes modellen mellan åren 1993 och 2002 och blev ingen direkt försäljningssuccé, även om den var populär bland reklambyråer och biluthyrare. Modellen har aldrig sålts i England eller Irland, vilket av många ses som en strategisk miss, då Renault annars är ett starkt varumärke i dessa länder.

Den första generationen av modellen tillverkades fram till 2007 då den ersattes av en större modell med samma namn. Denna modell, som tillverkas i Renaults fabrik i Slovenien, erbjuds än så länge endast i ett karossutförande som tredörrars halvkombi.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]