Matra Rancho

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Matra-Simca Rancho från 1977.

Matra Rancho, eller Matra-Simca Rancho, är en bilmodell tillverkad av det franska företaget Matra i samarbete med Simca.

Modellen, som är av LAV-typ och en av de första i sitt slag, det vill säga med en praktisk, förhöjd kombikaross som för tankarna till terrängfordon, formgavs av greken Antonis Volanis. Rancho presenterades 1977 och byggde tekniskt på pickupversionen av småbilen Simca 1100 och var, trots sitt terrängliknande utseende, endast framhjulsdriven. Delar av karossen var tillverkad i glasfiber. Det enda motoralternativ som erbjöds var en 1,4 liters bensinmotor på 80 hk, kopplad till en fyrväxlad manuell växellåda.

Modellen blev snabbt populär i hemlandet Frankrike och såldes även i Sverige där den fick smeknamnet Discojeepen, där såldes den enbart i ett par hundra exemplar. När PSA Peugeot Citroën-gruppen 1978 köpte Simca bytte modellen namn till Talbot Matra Rancho och såldes under detta namn fram till 1984 då tillverkningen lades ned. Då hade totalt 57 792 Rancho tillverkats. Det finns inte många kvar idag, de har rostat bort.
Modellen i sig fick ingen ersättare. Matra utvecklade en bil som skulle vara funktionell och inte skulle rosta, man tog tillverkningsmetoden ifrån Matra Bagheera med plastklätt varmgalvaniserat chassi. Resultatet blev Espace. Innan den hann lanseras köptes också Matra upp av PSA-koncernen. PSA ratade den. Därför blev Espace, den tilltänkta efterföljaren till Rancho aldrig en Matra utan en Renault


Versioner[redigera | redigera wikitext]

  • Grand Raid
  • Rancho X
  • Découvrable (semicabriolet)
  • Rancho AS (skåpbilsversion utan baksäte)